Tiny Forest Rangers lesprogramma

Alle grote bossen in Nederland hebben een boswachter. Alle Tiny Forests van Nederland krijgen Tiny Forest Rangers. Dit zijn kinderboswachters. Een Tiny Forest Ranger is natuurhersteller, natuurteller en natuurverteller. Zij planten het bos, beheren het bos, gaan op onderzoek uit en vertellen familie, klasgenootjes en buurtbewoners over het bos.

Waarom wil IVN Tiny Forest Rangers opleiden?

IVN werkt aan een beleefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in hun ontwikkeling. IVN brengt de natuur dichtbij: op school, de kinderopvang en in de vrije tijd. Zo planten we het zaadje van de liefde en zorg voor de natuur. Met Tiny Forest brengen we de natuur dichtbij. Door het opleiden van Tiny Forest Rangers zorgen we dat kinderen het minibos en de Nederlandse natuur in hun hart sluiten.

Wat doet een Tiny Forest Ranger? 

In het Tiny Forest kan je zomaar een Tiny Forest Ranger tegenkomen. Dit zijn kinderen van een basisschool of kinderopvang in de buurt die het bos beschermen en verzorgen. Ze planten het Tiny Forest, doen onderzoekjes in het bos en leren over de natuur door er zelf over te vertellen. Een Tiny Forest Ranger herstelt, telt en vertelt.

Natuurhersteller

  • De eerste groep Tiny Forest Rangers plant het Tiny Forest zelf aan met de hele klas!
  • De Tiny Forest Rangers lopen een rondje om het bos en observeren: wat zien ze, wat horen ze, wat voelen ze, wat ruiken ze?
  • Ze vullen de checklist Tiny Forest in en voeren de kleine onderhoudstaken uit. Ze ruimen zwerfvuil op en wieden onkruid dat hoger is dan de boompjes.

Tiny Forest ZaandamLeerlingen van groep 7 van de Vrije School Zaandam planten het Tiny Forest in Zaandam. 

Natuurteller

  • In het bos liggen tapijttegels of dode stukken hout. Eén kind tilt de tegel op en de andere kinderen kijken welke dieren ze zien. Ze checken op de zoekkaart welk diertje het is en vullen het in op de lijst met waarnemingen.
  • Tiny Forest Rangers pakken een wit laken en houden deze onder een boom. Kinderen schudden aan de boom. Diertjes vallen op het witte laken. Kinderen zoeken met behulp van de zoekkaarten uit de materialenbox op om welke dieren het gaat en vullen dit aan op de lijst.

Tiny Forest - NatuurtellersLeerlingen determineren en tellen insecten met behulp van zoekkaarten.

Natuurverteller

  • Bij de wisseling van de wacht geeft de groep Tiny Forest Rangers van vorige week het stokje door aan de nieuwe groep. Ze geven aan waar de volgende Tiny Forest Rangers op moeten letten (scheve bomen, droogte, onkruid, afval) en delen de gegevens van de natuurtelopdracht in de klas. 
  • Leerlingen nodigen ouders, vrienden en/ of familie uit voor een rondleiding door het bos. Ze laten het bos zien, de eigen boom en de gevonden diertjes.

Tiny Forest - NatuurvertellerEen van de Tiny Forest Rangers wordt geïnterviewd door het Jeugdjournaal over Tiny Forest. 

Wil jouw school een Tiny Forest?

Een Tiny Forest met buitenlokaal is een fantastische plek voor kinderen om te spelen, leren en ontdekken.

Adopteer een Tiny Forest met jouw school

Digitaal lespakket Tiny Forest

Meteen aan de slag met je klas? Ontvang gratis het digitale lespakket Tiny Forest. 

Aanvragen

Wist je dat je ook binnen in het klaslokaal aan de slag kunt met vergroenen? Met een BinnenBos zet je het leslokaal vol met duurzaam gekweekte kamerplanten. Meer over IVN BinnenBos