Periodiek schenken

Wanneer je IVN langdurig en structureel wilt steunen, is een periodieke schenking interessant voor jou én voor ons. Dat kan zonder tussenkomst van een notaris en is volledig aftrekbaar. Via deze overeenkomst steun je IVN voor tenminste 5 jaar en zorg je ervoor dat wij nog meer mensen bij de natuur kunnen betrekken. Zo zetten we ons samen in voor een natuurbeleving voor iedereen.

Je schenkt ieder jaar een vast bedrag aan IVN en kan deze schenking via een zogeheten ‘onderhandse schenkingsovereenkomst’ regelen. Er geldt een periode van minimaal 5 jaar. Jouw giften zijn in dat geval volledig aftrekbaar. Afhankelijk van het belastingtarief dat op jouw situatie van toepassing is, betaalt de fiscus een flink deel mee. Jouw schenking aan IVN wordt dus meer waard, zonder dat je er netto iets van merkt.

Een rekenvoorbeeld

Het bedrag dat je schenkt is, ongeacht de hoogte ervan, volledig aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Afhankelijk van je inkomen en in welke belastingschijf je valt, ontvang je jaarlijks 37% tot 52% van het gedoneerde bedrag terug. Schenk je bijvoorbeeld jaarlijks een brutobedrag van € 100,- aan IVN, en zit je in het 42% belastingtarief, dan kost dit jou netto uiteindelijk slechts € 58,-. Je krijgt namelijk 42% van € 100,- terug van de belastingdienst.

Onderhandse schenkingsovereenkomst

Door de wetswijziging van 1 januari 2014 kan een periodieke schenking voortaan ook via een onderhandse schenkingsovereenkomst worden vastgelegd. Dat scheelt notariskosten. Het voldoet om samen een akte op te stellen. Deze akte wordt dus niet via een notaris afgesloten maar alleen tussen jou en IVN.

Ik wil periodiek schenken aan IVN

Wat bijzonder fijn, dankjewel!
Je hoeft alleen onderstaand formulier in te vullen. Download het formulier:

Overeenkomst tot periodieke schenking

Stuur dit samen met een kopie van jouw legitimatiebewijs (en indien van toepassing een kopie van het legitimatiebewijs van jouw partner) naar IVN in de retourenvelop of naar:

IVN Natuureducatie
T.a.v. Servicedesk
Antwoordnummer 10168
1000 RA Amsterdam
(Een postzegel is niet nodig)

Deze akte wordt door IVN verder ingevuld en naar je teruggestuurd.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen periodiek schenken en losse giften overmaken?

Losse giften zijn alleen aftrekbaar als het totaal van de giften hoger is dan 1% van wat het drempelinkomen wordt genoemd. Bij periodiek schenken gedurende minimaal vijf jaar, is elke euro aftrekbaar. Meer informatie? Lees verder over de berekening van je drempelinkomen op de website van de belastingdienst.

Hoe lang moet ik schenken om belastingvoordeel te krijgen?

Vijf jaar of langer. Je kunt jouw periodieke schenking op elk door jouw gewenst moment stopzetten. Stop je binnen vijf jaar, dan vervalt wel het belastingvoordeel.

Waarom is periodiek schenken voordelig?

Je krijgt een groot deel van jouw gift terug van de Belastingdienst. Bij jouw jaarlijkse belastingaangifte geef je het giftbedrag op bij ‘aftrekposten giften’.  Bovendien steun je groene IVN projecten 5 jaar lang waardoor we nog meer mensen bij de natuur kunnen betrekken.

Welk bedrag moet ik schenken om belastingvoordeel te krijgen?

Je kiest zelf een bedrag. Dit bedrag blijft dan wel hetzelfde voor minimaal 5 jaar.

Wat is het voordeel van periodiek schenken voor IVN ?

Gedurende de looptijd van deze akte mogen wij rekenen op jouw gift. Zo kunnen wij lange termijn plannen maken.  Met jouw periodieke schenking steun je IVN en laten we jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. In de tuin, op het balkon, in de buurt en verder weg.

Staat jouw vraag over periodiek schenken er niet bij?

Wil je meer weten over periodiek schenken? Neem dan contact met ons op tijdens kantooruren op via 020 6228115 of mail naar info@ivn.nl.