Vier de natuur bij kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk

Vier de natuur bij kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk

Utrecht 6 september 2022

Als we aan komen lopen bij de kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk komt de muziek ons al tegemoet, bij de ingang staat een mobiele jukebox speciaal voor het Fête de la Nature festival. De zon schijnt en als we de tuin inlopen zoemt en gonst het van het leven, hier wordt duidelijk de natuur gevierd!

Fête de la Nature is een festival waarin de natuur op verschillende locaties in heel Nederland op alle mogelijke manieren wordt gevierd. Zo ook bij de kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk. Deze tuin bestaat uit een stuk wilde tuin, notenbomen, een kruidentuin, pluktuin en verschillende hoog- en laagstam fruitbomen. In de tuin hangen overal informatieve bordjes die de bezoeker meer vertellen over wat er te zien is. Bijvoorbeeld bij de dode boom achter in de tuin. Hierin leven allerlei insecten, wat je kunt zien aan de vele gaatjes in de boom. De tuin wordt sinds 3 jaar onderhouden door de groep van ongeveer 25 enthousiaste IVN-vrijwilligers. Het is niet meer te zien dat de tuin hiervoor een wildernis van bramenstruiken was, het ziet er bloeiend en verzorgd uit.

Fête de la Nature

Behalve de muziek die tijdens onze rondgang op de achtergrond blijft klinken zijn er ook andere activiteiten georganiseerd. Vrijwilligers geven rondleidingen en kinderen kunnen bij IVN-er Tanneke meedoen aan verschillende activiteiten: vlinders herkennen met zoekkaarten, stenen beschilderen of insecten onderzoeken met een insectenpotje. Verder toont de imker haar bijen, is er een speurtocht uitgezet met vraag en antwoord, en kun je de oogst van appels en peren proeven. Al met al een dag vol feestelijke activiteiten!

Pluktuin

Vandaag kun je ook een bos bloemen plukken in de pluktuin. Voor een klein bedrag heb je een prachtige bos bloemen, die volledig onbespoten zijn gekweekt. Een echte “eyecatcher” is de Leeuwenoor, een oranje bloem die in trappen groeit en dus meerdere bloemen boven elkaar heeft met steeds een stuk stengel ertussen. Naast deze exoot, die oorspronkelijk in Zuid-Afrika voorkomt, staan er vooral veel inheemse soorten in het bloemperk, zodat niet alleen mensen maar ook bestuivers volop kunnen profiteren van deze plek.

collage fete IVN eemland 2022

Appelhuisje

In het appelhuisje werd vroeger de oogst gesorteerd voor de Koninklijke familie, nu wordt het gebruikt als opslag van materialen. Maar vanbinnen heeft het nog een koninklijke sfeer met de 3 vitrinekasten, waarin vondsten en materialen staan uitgestald. Die vond één van de vrijwilligers toen de zolder werd opgeruimd, zo krijgen ze vaker spullen aangeleverd die de tuin nog meer compleet maken.

Uitbreiding

Komende tijd gaat de tuin uitbreiden, IVN-er Lex laat ons het stuk achter de beukenhaag zien. Op dit moment staat er een grote walnootboom in het mooie hoge gras en wordt er niet gemaaid. Hoe vaak zie je gras nog zo hoog worden? Ook hebben ze al 2 pilot veldjes voor een moestuin. Ze hebben de grond eerst afgedekt met karton, om niet te hoeven ploegen. Lex vertelt: ‘Ik had zelf mijn twijfels over deze methode, maar het blijkt heel goed te werken, zo leer je elke keer weer van gewoon maar proberen.’ Verder willen ze graag wilgentakken verzamelen om hier een hut voor kinderen te maken. Zo blijkt dat iedereen hier eigen ideeën kan inbrengen en uitvoeren.

Waarnemingen

Verder wordt het vele leven dat in de tuin te vinden is gevierd. Diverse IVN-ers houden hun waarnemingen in de boomgaard bij via waarnemingen.nl (Zie Boomgaard Paleis Soestdijk Utrecht) en ondertussen zijn er al bijna 300 soorten in dit kleine paradijsje waargenomen. Een actieve waarneemster is vrijwilligster Joke, we treffen haar met een camera in de aanslag in de tuin. Op de vraag hoe het met de insecten gaat nu het zo weinig heeft geregend afgelopen tijd vertelt Joke: ‘Het is een matig insectenjaar, maar wat we zien is bijzonder.’ Bijvoorbeeld het koninginnenpage of de kleine parelmoervlinder. Verder heeft ze nog een tip: ‘Willen jullie een hoornaar fotograferen? Kijk dan maar bij de appels, daar heb ik ze net nog op de foto gezet.’

Voor ons is wel duidelijk dat iedereen die hier komt geniet van de prachtige plek en met veel liefde en aandacht zorg draagt voor dit stukje natuur. Op deze plek wordt niet alleen tijdens Fête de la nature, maar altijd, de natuur gevierd!

collage 2 fete IVN Eemland 2022

_______________________________________________________________________
De Boomgaard en Kwekerij bezoeken op een van de open dagen of voor de pluktuin? De toegang is gratis. Je leest er alles over op:
IVN in kwekerij/boomgaard Paleis Soestdijk | IVN
 

 

Deel deze pagina