Mystery Room: Wat is het geheim van de boswachter?

Utrecht 13 februari 2024

Een campingeigenaar in Renswoude benaderde IVN-ers Ria van de Bor en haar man. Op zijn camping was een stuk bos waar hij iets mee wilde. Of ze wilden komen kijken. Ja hoor, dat wilden ze wel. Het resultaat? Een educatief speelbos met Mystery Room, een natuur-educatief spel voor kinderen. Hoe kwam deze unieke activiteit tot stand?

‘We troffen een oerwoudachtig bosje aan met midden in een oude schuur. De campingeigenaar wilde de schuur behouden, maar de mogelijkheden waren beperkt. Er mocht geen horeca in, er was geen toilet en de ruimte mocht alleen tussen zonsopgang en ondergang worden gebruikt. Maar; wat kon wél?

Een topteam

Toen zijn we gaan brainstormen en kwamen we uit op een escaperoom-achtig spel met opdrachten en verhalen over de Gelderse vallei. We stelden een werkgroep samen met een tekstschrijver, vormgever, orthopedagoog en een ICT-er die ervaring had in het ontwikkelen van puzzels. De voorwaarde was dat iedereen ervaring had met veldwerk met kinderen. Mijn man en ik deden de praktische zaken zoals het contact met de camping en het aanvragen van subsidies en vergunningen. Verder kregen we hulp van technici van camping de Lucht.

Een spannend en educatief puzzelspel

De Mystery room “Het geheim van de boswachter” is een spannend en educatief puzzelspel in de schuur bij het Leughtenpad in Renswoude met opdrachten binnen en buiten in het bos. In de Mystery room kunnen 10 tot 16- jarigen het geheim van de boswachter Rens van ’t Woud ontrafelen door het oplossen van raadsels en puzzels over de geschiedenis en de natuur van de Gelderse Vallei. Uiteindelijk leidt dit tot onthulling van het geheim van de boswachter én de vindplaats van de Gouden Jachthoorn. De activiteit duurt ongeveer 2 uur. De opdrachten zijn binnen en buiten.

Kinderen vanachter hun schermen vandaan 

Er komen vooral gezinnen op de activiteit af, die zich via de camping aanmelden. Maar we willen ook iets oudere kinderen trekken. We willen ze achter hun schermen vandaan halen. We hebben een mooie folder gemaakt en de plaatselijke media benaderd. En de camping promoot de Mystery Room. Een keer hadden we een alleenstaande ouder met twee kinderen als deelnemers. Zij gingen alle escape rooms in het land af. Ze waren razend enthousiast over ons spel. Andere geïnteresseerden, zoals de waterschappen, waren ook onder de indruk van onze activiteit.

Bushcraft spel voor kids

We hebben net een winterstop gehad, in april gaan we weer van start. We kijken naar mogelijkheden om het animatieteam van de camping in te zetten bij het spel, zodat we kunnen werken met vaste openingstijden. En we hebben al ideeën over een nieuwe activiteit. Hoe leuk zou het zijn als we iets kunnen doen met voeding. Stel je moet overleven in dit bos. Hoe kan de natuur je hierbij helpen, welke planten kun je eten?

Bewust tijd vrijmaken voor werk om niet

Ik vind het geweldig om dit te kunnen doen. Mijn man en ik hebben altijd bewust in deeltijd gewerkt om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Het heeft ons zo veel gebracht; wijsheid, voldoening, plezier. En we hebben zoveel mooie mensen ontmoet. Dat we deze gezamenlijke activiteit hebben kunnen neerzetten met zo’n geweldig team van specialisten en met hulp van samenwerkingspartners en subsidies, dat is toch geweldig?’

Meedoen?

Meer informatie lees je in de Flyer. Wil je meedoen met deze bijzondere natuur-activiteit in Renswoude? Neem dan contact op met camping de lucht: https://www.delucht.com/nl.

Ria is de dame in de deuropening met de badge.

Deel deze pagina