Mee met de Avonturenclub in Mijdrecht

Mee met de Avonturenclub in Mijdrecht

Utrecht 2 juli 2021

Vier woensdagmiddagen konden kinderen van twee bassischolen in Mijdrecht op pad met de Avonturenclub voor spannende, stoere activiteiten. Deze reeks werd vanuit Groen doet goed speciaal ontwikkeld door Jongerenwerk De Ronde Venen voor kinderen uit groep 5 t/m 8. Als laatste op het programma: een avontuurlijke middag hutten bouwen.

Begeleiders Mark, Amber, Floris en Ivar staan al klaar op het plein van basisschool De Trekvogel om samen met de kinderen te vertrekken naar het Meijertpark, even verderop. Op het plein staat ook een busje met allerlei materiaal erin. Wat de kinderen vandaag gaan doen, weten ze nog niet precies, maar dát het leuk wordt, dat is zeker: “We hebben al een keer een kampvuur gemaakt en vorige week sprong bijna iedereen de sloot in!”

Dat is precies de bedoeling van de Avonturenclub, vertelt Mark. Hij kwam met het idee om oudere basisschoolleerlingen onder begeleiding van beroepskrachten, vrijwilligers en deelnemers van Jongerenwerk mee de natuur in te nemen. De opdrachten mogen uitdagend zijn én er moet ruimte blijven om je ook buiten de geplande activiteiten om uit te kunnen leven. In samenwerking met NME-centrum de Woudreus kon dit plan een plek krijgen in het programma Groen doet goed. En dat bevalt: “De groep in Mijdrecht loopt super. Het liefst zouden we later in het jaar nog een reeks organiseren in één van de andere dorpen van De Ronde Venen.”

Groen doet goed - Avonturenclub Mijdrecht 1Op weg naar het bos door de woonwijken van Mijdrecht lopen de kinderen vrolijk naast elkaar. Hier en daar plukken ze bloemetjes en bladeren uit de berm om mee te nemen. Begeleider Amber vertelt dat ze speciaal vier woensdagen vrij heeft genomen van haar werk om deze club te begeleiden. “Ik ben opgeleid als pedagoog, maar in mijn huidige baan werk ik niet met kinderen. Daarom vind ik het zo leuk om als begeleider van deze Avonturenclub mee te draaien.”

Na een gezellige wandeling komt de groep aan bij het bos. Ook het busje dat eerder op het plein stond, is er weer. Wat zit hier nou toch in? Mark en Ivar halen er gereedschap uit tevoorschijn. Er zijn zagen, touw en kniptangen, want de kinderen mogen hun eigen hut gaan maken! Ook krijgt iedereen een flesje water. Als je in deze warmte gaat sjouwen en zagen, is het namelijk extra belangrijk dat je genoeg drinkt, vertellen de begeleiders erbij.

Groen doet goed - Avonturenclub Mijdrecht 2Om een goede hut te bouwen hebben de kinderen natuurlijk takken nodig. Ook daar heeft de Avonturenclub voor gezorgd; van de gemeente mogen ze een hele stapel wilgentakken gebruiken. Die liggen een eindje verderop, dus de kinderen slepen ze daar vandaan in tweetallen naar een open plek in het bos. Nu alleen nog de perfecte plek vinden en ze kunnen aan de slag! Een groepje van vier meiden heeft al een plan: “Onze hut komt hier aan de waterkant, want dat is lekker dichtbij de brug die we vorige week met de Avonturenclub gemaakt hebben.”

Groen doet goed - Avonturenclub Mijdrecht 3In alle hoeken van het stuk bos zijn inmiddels groepjes druk bezig met hun hutten. Begeleider Floris doet voor hoe je slim en veilig kan zagen. “Leg de tak ergens dwars overheen en hou hem tijdens het zagen stil door je voet er een eindje verder op te zetten.” Veel jongens en meiden krijgen met deze tips de smaak te pakken, zo ook Blade. Hij vertelt dat hij met zijn opa vaak pallets in stukken zaagt. Je kunt dan ook wel zien dat hij al ervaren is!

Groen doet goed - Avonturenclub Mijdrecht 4Hutten bouwen is leuk, maar op een dag als deze blijf het water toch ook érg aantrekkelijk. Kinderen prutten met takken in de sloot en sommigen durven zelfs naar de overkant toe over een dikke tak die in het water ligt. “Zullen we onze hut anders gewoon ombouwen tot een brug? Of nog beter: een vlot!” Met dikkere takken en flink wat touw gaan ze enthousiast aan de slag. Hopelijk blijft hij straks drijven…

Groen doet goed - Avonturenclub Mijdrecht 5De kinderen ontdekken dat er voor een goede hut niet alleen takken en zagen nodig zijn. Ook geduld, doorzettingsvermogen en samenwerken komen goed van pas. Elke hut (en elk vlot)  is weer helemaal anders dan de rest. Ondertussen is het tijd dat de groepjes de laatste hand aan hun bouwwerken leggen. Om het resultaat van hun harde werk vast te leggen, gaat iedereen nog even trots met hun creatie op de foto.

Groen doet goed - Avonturenclub Mijdrecht 6

Over Groen doet goed

Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen 10 Utrechtse gemeenten, IVN Natuureducatie en de Provincie Utrecht. Samen zorgen zij ervoor dat steeds meer kinderen tussen 4 en 12 jaar de natuur in hun eigen omgeving ontdekken. Lees meer op www.ivn.nl/groen-doet-goed.

Deel deze pagina