Leerlingen IKC Berkelwijk Leusden planten eigen Voedselbosje

Utrecht 26 januari 2023

IKC Berkelwijk heeft sinds 12 januari een Voedselbosje. Leerlingen van groep 8 van basisschool de Holm (onderdeel van het IKC) plantten samen met IVN Natuureducatie en Dolmans Landscaping Group het bosje op hun plein. Wethouder Kolkman opende, onder toeziend oog van de hele school en kinderen van kinderopvang Humankind, het Voedselbosje. Zij is blij met het initiatief in Leusden en vindt vergroening van de speelomgeving van kinderen belangrijk.

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school en kinderopvang zelf mee aan de slag gaan.

Een bosje om van te eten

Na een korte uitleg van hovenier Barend en voedselboswachter Henk mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen van groep 8 wisten daar wel raad mee, na het planten waren alle handen lekker vies. Er werd niet alleen geplant, ook werd er onderzoek gedaan naar wormen. Deze bodemdieren zijn een onmisbare schakel in de voedselkringloop en zijn echte opruimers in de natuur. De verbazing en verwondering was goed te merken. Waar de een zei: “Wauw deze worm is wel 14,5 centimeter”, zei de ander: “Hij kriebelt een beetje op mijn hand”. Ook werd er alvast geproefd van de toekomstige oogst. De leerlingen maakten zelf kruidenthee met munt, salie of citroenmelisse. Daar werd ook erg van genoten. Een van de leerlingen merkte op: “Ik vind de salie thee eigenlijk peper en zout thee”.

Hulp van voedselboswachter Henk

Leerkracht Yolenthe van Heck is enthousiast over het bosje en vertelde bij de opening aan alle kinderen: “het duurt natuurlijk best nog even voordat er wat gaat groeien, dus we moeten eerst heel veel geduld hebben. Water, regen en zonlicht zijn heel belangrijk”. Ook werd voedselboswachter Henk hartelijk bedankt voor zijn inzet: “Henk heeft ook meegeholpen. Hij is een supervrijwilliger waar we heel blij mee zijn”. Henk zal als voedselboswachter de komende tijd vaker op school helpen bij het Voedselbosje.

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar nog 12 Voedselbosjes aan in de provincie Utrecht. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Utrecht is een samenwerking van IVN met de provincie Utrecht, LEADER: Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Jong Leren Eten, Fred Foundation, Triodos Foundation en Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht.

 

Deel deze pagina