Leerlingen van Da Costaschool in Hoograven planten hun eigen voedselbosje

Leerlingen van Da Costaschool in Hoograven planten hun eigen voedselbosje

Utrecht 28 november 2022

De Da Costaschool in Hoograven heeft sinds 24 november een Voedselbosje. Leerlingen van groep 6 plantten samen met IVN Natuureducatie en Dolmans Landscaping Group het bosje naast het schoolplein. Schooldirecteur Susan Wessels Boer opende samen met Jinte uit groep 3 het Voedselbosje. Jinte had Susan eerder dit jaar een briefje geschreven met het verzoek om samen een fruitboom te planten. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een heel Voedselbosje, met onder andere een appelboom en kweepeer.

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school zelf mee aan de slag gaat.

Een bosje om van te eten

Na een korte uitleg van hovenier Erica van Dolmans Landscaping Group mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van de rode bes en herfstframboos tot colakruid en citroenmelisse. Geholpen door enthousiaste ouders Yessie en Leonie, de Voedselboswachters, wisten de leerlingen van groep 6 daar wel raad mee: “Yes! Ik mag gelijk beginnen met graven”. Na het planten waren alle handen lekker vies. Er werd niet alleen geplant, ook werd er onderzoek gedaan naar wormen. Deze bodemdieren zijn een onmisbare schakel in de voedselkringloop en zijn echte opruimers in de natuur. De verbazing en verwondering was goed te merken. Waar de een zei: “kijk dan wat een reuze worm”, zei de ander: “hij is echt heel schattig”. Ook werd er alvast geproefd van de toekomstige oogst. De leerlingen maakten zelf kruidenthee met munt, salie of citroenmelisse, daar werd ook erg van genoten.

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar zes Voedselbosjes aan in de provincie Utrecht. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Utrecht is een samenwerking van IVN met de provincie Utrecht, het rijksprogramma Jong Leren Eten, Fred Foundation, Triodos Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

voedseltuin da costa 2022 collage 1voedseltuin da costa 2022 collage 2

Deel deze pagina