Dit is de Natuurvisie 2050

Utrecht 9 februari 2024

In het najaar van 2023 lanceerden wij, de Utrechtse natuurorganisaties, onze gezamenlijke visie op de toekomstige inrichting van de natuur in de provincie Utrecht: de Natuurvisie Utrecht 2050. Deze visie gaat verder dan tijdelijke noodmaatregelen voor natuur. De visie bouwt aan duurzaam systeemherstel, integrale oplossingen en gebiedsprocessen. Deze visie helpt bij het oplossen van de toekomstige opgaven. In onze visie geven we aan, waar de kansen liggen voor herstel en ontwikkeling voor het Utrechtse landelijke gebied.

Ons doel is om alle betrokkenen in het landelijk gebied, zowel bestuurders bij de provincie, Utrechtse gemeenten en waterschappen, als ook natuurbeheerders, ontwikkelaars, boeren en bewoners met deze visie te inspireren en samen te werken aan de mogelijke ontwikkelkansen.

Reikwijdte natuurvisie

De natuurvisie beschrijft gedetailleerd de toekomstscenario’s voor de zes belangrijkste landschapstypes in de provincie Utrecht: het veenweidegebied, de laagveenmoerassen, het rivierengebied, de Utrechtse Heuvelrug, Eem en Randmeren en de Gelderse Vallei. De visie richt zich ook op natuur in de stedelijke omgeving. Voor iedere bewoner begint natuur bij de voordeur. Door steden te vergroenen, creëren we een leefbaar en toekomstbestendig klimaat en wordt de stad verbonden met het buitengebied.

Initiatiefnemers

De Natuurvisie Utrecht 2050 is een initiatief van de Oostbroekorganisaties; een Utrechts samenwerkingsverband van IVN Natuureducatie, Landschap Erfgoed Utrecht, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Utrecht en Staatsbosbeheer.

Natuurvisie_Utrecht_2050

Deel deze pagina