De sloot ontdekken met Natuurlijk heel leuk
In Wijk bij Duurstede greep Groen doet Goed-trekker Natuurlijk heel leuk afgelopen IVN Slootjesdagen aan voor een mooie gezamenlijke publieksactiviteit. In samenwerking met de lokale IVN-afdeling (VNMW) zetten ze rondom de grote vijver van het Stadspark een circuit uit met allerlei slootjesactiviteiten speciaal voor gezinnen.
Ze zijn er ’s ochtends al helemaal klaar voor; één de begeleiders van Natuurlijk heel leuk staat achter een gezellig ingerichte informatietafel vol folders over activiteiten in het Wijkse groen. “Zo’n relaxte zondag in het park is een goed moment om met ouders ook eens een praatje te maken over wat we allemaal nog meer doen”, legt medeoprichter Nancy Rietveld uit. Naast publieksactiviteiten als deze, werken ze bijvoorbeeld ook samen met kinderboerderij De Vliert en De Wijkse Moestuin voor scholen en kinderopvanglocaties, organiseren ze de wekelijkse kidsclub ‘Funny Nature’, richten ze natuurlijke speelplekken in én onderhouden ze het Wijkse voedselbos.
Genoeg om over te vertellen en ouders verder mee te inspireren dus. Maar waar de kinderen vandaag voor zijn gekomen is duidelijk: geen gepraat, maar juist in actie langs de waterkant! Met zelf meegebrachte kleurrijke schepnetjes al in de aanslag dienen ze zich met hun ouders aan bij de informatiestand. Op een papieren tasje mogen ze hun naam zetten terwijl Nancy kort uitlegt wat vanmiddag de bedoeling is. De kinderen maken een ronde om de vijver en komen onderweg verschillende posten met opdrachten tegen, waarvoor ze steeds een stempel krijgen op hun stempelkaart.
De eerste post is gelijk een spannende. Vrijwilligers van IVN Wijk bij Duurstede (VNMW) laten bezoekers in glazen bakken voorbeelden zien van echte dieren uit de vijver. Er zijn kikkervisjes te bewonderen en zelfs een jonge salamander. Dan is het tijd voor echte werk. De kinderen en ouders wagen zich langs de waterkant om met een schepnet tussen de plant door te scheppen. Vervolgens legen ze die in een apart bak met water, waarin je de vangst goed kunt bekijken. De vijver in het Stadspark stelt niet teleur: slakjes, een kreeftje, een boel jonge visjes, meerdere libellelarven en ook een schelp die eenmaal boven water stevig dicht zit. “Waarschijnlijk een korfmossel!” weet iemand de vinder te vertellen.
Post twee staat in het teken van de watervogels, want ook die horen uiteraard bij het leven in de sloot. Er is voor iedereen een zoekkaart met daarop de meest voorkomende soorten watervogels. Ze zijn hier op het moment niet allemaal te bewonderen, maar dat is zo bijzonder aan vogels; die kunnen zomaar aan komen zetten en ook weer vertrekken. De zoekkaart gaat daarom mee in de tas, want wie weet zijn er nog meer soorten te spotten onderweg naar huis. Naast de zoekkaart hebben de vrijwilligers bij deze post ook iets lekkers in de aanbieding voor de stempeljagers: huisgemaakte kikkerdrilpudding, op basis van kiwi en appelsap. “Als we van te voren de naam niet noemen, durft eigenlijk iedereen het wel te proeven”, grinnikt Gonny Olthof, één van de vrijwilligers van IVN Wijk bij Duurstede (VNMW) tevreden.
Na een creatieve tussenstop bij de kleurplatentafel van post drie is het alweer tijd voor de laatste opdracht. In en om het water hebben de kinderen al van alles ontdekt, dus het is tijd voor een uitdaging op het water. Maak van de schil van een walnoot een bootje dat kan blijven drijven op de vijver. Het is geen gemakkelijke klus, maar na een paar proefritjes in een emmer op de waterkant, zijn de bootjes er klaar voor. Petra Ekhardt van Natuurlijk heel leuk houdt een oogje in het zeil: “Kijk, de bootjes van de vorige groep zijn al helemaal afgedreven naar die waterlelies daar. Leuk hè, wat je met zoiets simpels als walnootschillen al kunt bedenken.”
En dan zit de ronde erop. Terug bij het beginpunt komen de kinderen trots hun volle stempelkaart laten zien. Die is goed voor een snoepkikker en een heus diploma als Slootjesonderzoeker. Als in de loop van de middag de laatste onderzoekers voor hun diploma zijn geweest, maken de vrijwilligers samen de balans op. Een mooie en gezellige middag met veel tevreden bezoekers. “Er waren zelfs gezinnen van buiten Wijk bij Duurstede. Zo merk je dat steeds meer mensen onze activiteiten weten te vinden.” zegt Nancy. Dat komt goed uit, want ook voor de rest van het jaar is de activiteitenkalender al gevuld. En men is het eens; Slootjesdag is er één om volgend jaar weer te organiseren.
Over Groen doet goed
Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen 10 Utrechtse gemeenten, IVN Natuureducatie en de Provincie Utrecht. Samen zorgen zij ervoor dat steeds meer kinderen tussen 4 en 12 jaar de natuur in hun eigen omgeving ontdekken. Lees meer op www.ivn.nl/groen-doet-goed.