Basisscholen De Windroos en De Kinderhof planten samen het eerste Voedselbosje van Amersfoort

Basisscholen De Windroos en De Kinderhof planten samen het eerste Voedselbosje van Amersfoort

Utrecht 28 november 2020

Dit najaar start IVN Natuureducatie met hulp van Jong Leren Eten, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en Fonds NME een ware voedselbosjesbeweging. Uit de vele aanmeldingen van geïnteresseerde scholen, werd ABC Rustenburg als 1 van de 20 scholen geselecteerd om mee te doen met de pilotfase. Tot de kernpartners van deze Amersfoortse Brede Combinatie horen onder anderen basisscholen De Windroos en De Kinderhof. Deze scholen werken samen in hun activiteitenaanbod én delen hun schoolplein. Superleuk! Want dat betekende niet alleen extra veel hulp tijdens het planten, maar ook extra veel kinderen die de komende jaren kunnen ontdekken en beleven in het Voedselbosje!

Voedselbosje als onderdeel van de educatieve tuin
Op maandag 23 november hadden groep 5/6 van de Kinderhof en groep 6 van de Windroos al een gastles gekregen van IVN over het Voedselbosje. De kinderen waren dus al goed voorbereid op wat er deze frisse vrijdagochtend 27 november te gebeuren stond. Directrice van de Kinderhof, Karin Botterblom, heette iedereen van harte welkom. En vertelde dat niet alleen de kinderen maar ook de school heel erg blij is met de komst van het Voedselbosje. Het Voedselbosje zal onderdeel uit gaat maken van de educatietuin. Deze tuin wordt het komende jaar gerealiseerd en bevat naast het Voedselbosje ook een bloemenweide, medicinale kruiden, een vertelplaats, composthoop, moestuin, plukweide, boomgaard/bessentuin, insecten/vlindertuin, picknickplaats en een kruidenbak. Grijs maakt dus plaats voor groen! En er is veel aandacht voor voedsel. Maar het allermooiste is nog wel dat deze educatietuin niet alleen wordt gerealiseerd met hulp van de kinderen, maar ook met ouders, omwonenden en vrijwilligers en daarmee een plek wordt om te ontdekken, leren, ontspannen én ontmoeten.

Hoog bezoek
Ook voor de gemeente Amersfoort zijn vergroening en ontmoeting belangrijke thema’s. Wethouder Kees Kraanen, verantwoordelijk voor stedelijk beheer, klimaatadaptatie en groen, was dan ook meteen enthousiast toen hij hoorde over de plantdag en de uitnodiging aan hem om het bosje officieel te openen. Wethouder Kraanen: ‘Met de moestuin en het Voedselbosje zie je dat voedsel begint in de natuur en niet in de supermarkt. Daarnaast worden hiermee meteen plekken gecreëerd waar water de grond in kan. Het vergroenen van het schoolplein maakt daarom onderdeel uit van de grotere visie om Amersfoort gereed te maken voor de klimaatveranderingen van nu en de toekomst’. Wil je zien hoe wethouder Kraanen samen met de kinderen de eerste boom plant en het Voedselbosje opent, bekijk dan het filmpje.


Aan de slag
Na de opening gingen de kinderen aan de slag bij zes verschillende stationnetjes met opdrachten die allemaal te maken hadden met het samen bouwen aan de educatietuin. Groep één startte onder begeleiding van hovenier Danker van Dolmans Landscaping met het planten van de bomen en struiken in het Voedselbosje. Groepje twee leerde met Lisa van IVN meer over de worm als nuttig diertje voor een gezonde bodem. Groepje drie schilderde samen met Gea Boon een ‘Bankje der ontmoeting’. Groepje vier plantte bloembollen met groen functionaris Paul. Groepje vijf maakte met juf Rianne een gigantisch insectenhotel. En groep zes schreef met juf Yaelle mooie naamkaartjes voor bij de beplanting en maakte een wensboom. Al het harde werken bleef niet zonder resultaat. Het schoolplein was nu al een stuk groener en levendiger.

Geduld is een schone zaak
Maar…. voor de echte opbrengst is het nog even geduldig afwachten en hopen dat de plantjes goed gaan groeien. Volgend jaar komt IVN terug om een echte groei en proefles te geven. Daarnaast worden er doe-kaarten en soortkaarten met daarop suggesties voor beleefactiviteiten, recepten en allerlei weetjes beschikbaar gesteld. Er zijn verschillende kaarten voor groep 1 t/m 8. Zodat het Voedselbosje van de hele school wordt. En alle kinderen uit alle klassen er kunnen ontdekken, beleven en leren over natuur en voeding.

Wil je meer weten over de Voedselbosjesbeweging? Kijk dan op de website van IVN.

Met dank aan Het Groene Huis Amersfoort voor het mooie filmpje.

Deel deze pagina