Aan de slag met Groenblauwe schoolpleinen: vraag subsidie aan!

Aan de slag met Groenblauwe schoolpleinen: vraag subsidie aan!

Utrecht 5 oktober 2021

De provincie Utrecht en IVN Natuureducatie zetten zich in om schoolpleinen te vergroenen en een meer aantrekkelijke speel-leeromgeving te maken. Vanaf nu ondersteunt de provincie basisscholen met een online servicepunt via www.utrechtseschoolpleinen.nl én een subsidieregeling. Het servicepunt wordt beheerd door IVN Natuureducatie.

Scholen kunnen op deze nieuwe website informatie vinden over het ontwikkelen van een groenblauw schoolplein, maar ook hoe zij dat kunnen aanpakken met een praktische menukaart en stappenplan. Zo geeft het servicepunt adviezen en tips op financieel gebied. Verder kunnen scholen op deze website ook educatiemateriaal raadplegen en voorbeelden voor en door scholen in de provincie Utrecht.  

Subsidie groene en gezonde woonomgeving: ook voor schoolpleinen!

De provincie Utrecht heeft onlangs een nieuwe subsidieregeling geopend, waarmee scholen hun schoolplein groener en gezonder kunnen maken. In de komende jaren is er per initiatief tot 50.000 euro beschikbaar voor vergroening van straten, groenblauwe schoolpleinen en andere maatregelen voor een gezondere woonomgeving. Scholen in de provincie Utrecht kunnen in aanmerking komen voor de subsidie als hun plan voor een groenblauw schoolplein bijdraagt aan een groenere, gezondere en klimaatbestendige leefomgeving. Voorbeelden op school kunnen zijn: meer planten en bomen op het plein, tegels vervangen voor houtsnippers of gras of het afkoppelen van de regenpijp. 

Wat is een groenblauw schoolplein?

Een groenblauw schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speelleeromgeving van een school. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door er buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Een groenblauw schoolplein is ook een verlenging van het schoolgebouw, dit door het plein te zien als buitenlokaal en er buitenlessen te geven. Een reken, taal -of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Verder worden kinderen op een groenblauw schoolplein al jong bewust gemaakt van de natuur en het klimaat. De biodiversiteit wordt versterkt doordat er meer planten en bloemen zijn en er is meer plek voor vogels en insecten wat tegelijkertijd ontdekkend leren stimuleert. Ben je benieuwd waar een groenblauw schoolplein aan bijdraagt? Er zijn verschillende onderzoeken beschikbaar om na te lezen. 

Ga naar het servicepunt

Deel deze pagina