IVN Ontmoetingsdag provincie Utrecht

Klaar voor een geweldige dag vol natuuravonturen? Mis de IVN Ontmoetingsdag op 30 september 2023 in het prachtige Beauforthuis in Austerlitz niet. Alle IVN-ers die zich inzetten voor de natuur in de provincie Utrecht zijn van harte welkom. En het leuke is: De workshops in de middag worden gegeven door onze eigen mensen. Van IVN-ers, voor IVN-ers!

De middag staat helemaal in het teken van buiten zijn, ontmoeten en geïnspireerd raken. Doe mee aan twee workshops, van fotografie tot determinatie, van beleven tot leren over geofenomenen. Raak betoverd door de magische wereld van de natuur, samen met gelijkgestemde IVN-ers. Ben je bestuurslid? Meld je dan ook aan voor het ochtendprogramma. Hier krijg je de kans om te sparren en kennis uit te wisselen over actuele bestuursthema’s. Mis deze unieke kans niet!

We sluiten de dag af met een gezellige borrel met hapjes en drankjes. Zien we je dan?

Onderaan deze pagina kun je jezelf aanmelden.

Het programma

09.30 Ontvangst bestuursleden
10.00 Welkom
10.30 In gesprek aam 5 thematafels (ronde 1)
11.30 In gesprek aan 5 thematafels (ronde 2)
12.00 Lunch Bestuursleden
13.00 Inloop met koffie en thee voor deelnemers aan het middagprogramma
13.30 Workshops ronde 1
15.00 Workshops ronde 2
16.00 Borrel
17.00 Einde

Ochtendprogramma (alleen voor bestuursleden) 09.30 – 13.00 uur

In gesprek aan 5 thematafels:

 1. Bijscholing: hoe blijf je als actief lid up to date in je kennis en vaardigheden?
 2. Inclusiviteit: Hoe kunnen we natuurminnende jongeren binden aan IVN en blijven boeien?
 3. Nieuwe bestuursvormen: welke succeservaringen en obstakels komen we tegen?
 4. Bevorderen biodiversiteit: Hoe kunnen we als 1 IVN samenwerken om de biodiversiteit bevorderen?
 5. Activeren van bestaande leden: Na corona blijkt het nog lastiger om leden actief te krijgen, hoe gaan we daarmee om?
Middagprogramma (voor alle leden) 13.00-17.00 uur

Naar buiten de natuur in met inspirerende workshops:

 1. Veilig op pad met publiek: nascholing voor natuurgidsen
 2. Natuurschetsen: een introductie
 3. Geopark-wandeling: op zoek naar markante geofenomenen
 4. Workshop natuurbeleving: Kom in verbinding met de natuur!
 5. De Groene GGZ: wat natuur kan doen in de geestelijke gezondheidszorg
 6. Natuurfoto’s maken met je mobiel: van een kiekje naar een mooi natuurbeeld
 7. Nazomeren: Zet je zintuigen op scherp!
 8. Determineren kun je leren
 9. Workshop Natuurlijk tuinieren met bezoek aan Heuvelrugtuin

 

 1. Veilig op pad met publiek: nascholing voor natuurgidsen

IVN Gooi en omstreken biedt haar natuurgidsen in een nascholing basiskennis voor het verlenen van eerste hulp bij veelvoorkomende letsels buiten de deur. In de workshop nemen we met jullie de verschillende cursusonderdelen door, krijg je de ontwikkelde instructiekaarten aangereikt en oefenen we enkele eerste hulp handelingen.

 1. Natuurschetsen: een introductie

Als je de natuur schetst, neem je anders waar. Je hoort, ziet, ruikt, proeft dingen die je normaal niet waarneemt. Zoals het geluid van ritselende bladeren en plonzende kikkers; de verfijnde details en smaak van grassen; de geur van bloemen en stilstaand water. Het schetsen van jouw groene flora en fauna in woorden, beelden en getallen versterkt jouw verbinding met de natuur en laat je verwonderen. Doe mee met de workshop en verander je waarneming. Ervaring met tekenen is niet nodig, iedereen kan mee doen!

 1. Geopark-wandeling: op zoek naar markante geofenomenen

Tijdens deze wandeling wandelen we door de omgeving van het Beauforthuis in Austerlitz. Austerlitz ligt op de Utrechtse Heuvelrug, de stuwwal uit de ijstijd die van de Grebbeberg tot het Gooimeer loopt. De complete Heuvelrug krijgt waarschijnlijk de Unesco-status van Geopark en als IVN willen we graag op veel plekken geopark-excursies gaan organiseren. Hoe doen we dat?Tijdens deze workshop verdiepen we ons in de vier-brillenmethode van Leesbaar landschap, want deze aanpak lijkt uiterst geschikt voor geoparkexcursies. De geologische processen, reliëfverschillen, cultuurhistorie, patronen in het landschap, flora en fauna, alles komt aan bod. Tip: trek goed schoeisel aan en evt regenkleding.

 
 1. Workshop natuurbeleving: Kom in verbinding met de natuur!

In dit uur maak je kennis met verschillende stilte-en natuurwerkvormen die een positief effect op de natuurbeleving hebben. Via je zintuigen maak je contact met verschillende element in de natuur. Samen sta je vol aandacht stil bij een boom, voel je de structuur van een plant, luister je naar omgevingsgeluiden. Ervaar dat je als mens onderdeel uitmaakt van de natuur en beleef daarbij de verwondering die dat oproept!

 1. De Groene GGZ: wat natuur kan doen in de geestelijke gezondheidszorg

Tijdens deze workshop nemen we je mee in de wereld van de Groene GGZ. Je hoort wat het project De Groene GGZ inhoudt bij GGZ Centraal in Amersfoort en welke rol IVN Utrecht en IVN Amersfoort hierin spelen. Ook gaan we naar buiten om zelf te ervaren wat natuur voor onze geest kan betekenen.

 1. Natuurfoto’s maken met je mobiel: van een kiekje naar een mooi natuurbeeld

Foto’s maken gaat steeds makkelijker, maar waar moet je op letten om een mooie natuurfoto te maken? In deze workshop gaan Dick de Rooij en Else Nuyten van de natuurfotografiegroep van IVN Heuvelrug en Kromme Rijn met jullie aan de slag met o.a.  compositie, inzoomen, achtergrond en standpunt, waardoor je foto meer wordt dan mooi plaatje. We gaan lekker de natuur in en laten ons verrassen door wat op ons pad komt. Neem je je mobiel mee (of je camera, als dat je voorkeur heeft)?

 1. Nazomeren: Zet je zintuigen op scherp!

Hoe beleef jij de nazomer? Kun je de zomer nog voelen? Of zijn de eerste signalen van de naderende herfst al te zien, ruiken en te voelen? We zetten onze zintuigen op scherp. Waar is het warm, waar is het koud? Hoe ruikt en voelt de aarde? Wat valt je op als je om je heen kijkt? Welke geluiden neem je waar? Waar zijn de vogels en insecten en waar zijn ze mee bezig? Kijk naar de planten en zie de veranderingen die horen bij de nazomer. De workshop Nazomeren! van Natuurlijk heel leuk is een uurtje genieten en beleven van de natuur.

 1. Determineren kun je leren

Ook al zijn er appjes en plaatjes om planten op naam te brengen, toch moet je soms de waarheid vinden door echt te determineren. Voor sommigen is dat echter geen hobby. Ook IVNers lopen soms met een boog om  determineren heen. Saai en taai! In deze workshop laten we zien dat je relatief snel een begin kunt maken met determineren. Dit doen we met behulp van een simpele sleutel gebaseerd op bladeren van bomen. Binnen een uur leer je hoe je bomen kunt identificeren en krijg je een aantal essentiële termen onder de knie. Dit is dé kans om kennis te maken met inheemse bomen en meteen een vliegende start te maken met het determineren. Het enige wat je nodig hebt voor deze workshop is pen en papier.

 1. Workshop Natuurlijk tuinieren met bezoek aan Heuvelrugtuin

Ontdek de geheimen van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren! Je maakt kennis met de betoverende Heuvelrugtuin die is aangelegd naast het Beauforthuis. Daar leer je alles over de essentiële principes van deze natuurlijke manier van tuinieren. Daarnaast ontvang je waardevolle tips en tricks om direct zelf aan de slag te gaan in jouw eigen tuin.

Waar
Beauforthuis
Woudenbergseweg 70
3711 AB Austerlitz
Bezoek website Bekijk op Google Maps
 • Kosten: Gratis
 • Maximaal aantal deelnemers: 150
 • Aanmelden verplicht: Ja

Mathilde Lawalata

Communicatieadviseur IVN Regio Noord-West ( Utrecht & Noord-Holland)

Ontdek meer over

Deel deze pagina