Utrecht
Kind & Natuur
woensdag18nov2020

Leerlingen planten Voedselbosje Jan Ligthartschool

Kinderen van groep 6 van de Jan Ligthartschool in Woudenberg plantten dinsdag 17 november een Voedselbosje op hun schoolplein. Ze deden dit onder begeleiding van IVN Natuureducatie en hovenier Dolmans Landscaping. Wethouder Pieter de Kruif opende het bosje samen met de kinderdirecteur. 

Het Voedselbosje is 30 m2 groot en bestaat uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, daslook, citroenmelisse en dropplant. Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten. 

De leerlingen plantten in groepjes het Voedselbosje aan. Vooraf hebben ze les gekregen in de klas over de soorten in het bosje.

Voedselbosje als buitenlokaal

Directrice Anne Suijdendorp is enthousiast over het bosje op het schoolplein: ‘Voor de Jan Ligthartschool sluit dit project naadloos aan op onze deelname aan het traject “De Gezonde school”,  met als thema ‘voeding’. Dit geeft  de unieke mogelijkheid om bij de leerlingen niet alleen bewustzijn te creëren over gezonde voeding, maar ook aandacht te besteden aan het proces wat daaraan vooraf gaat; hoe er geproduceerd en geconsumeerd wordt en de invloed hiervan op de kwaliteit van onze natuur. Dit aspect van duurzaamheid zal ook de komende jaren een belangrijk onderdeel uitmaken van ons onderwijs.

Wethouder De Kruif: ‘Als gemeente vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan lokaal voedsel, gezond voedsel en lekker voedsel. Ook vinden we biodiversiteit een belangrijk thema. In dit Voedselbosje komt dat allemaal mooi samen’.

Van braam tot colakruid

Het Voedselbosje van de Jan Ligthartschool maakt onderdeel uit van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN heeft als droom om met samenwerkingspartners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Marc Veekamp (IVN projectleider Voedselbosjes): “Met Voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie die bijdraagt aan biodiversiteit. Ze leren meer over algemene planten als braam. Maar ze leren ook over onbekendere soorten zoals colakruid. En Voedselbosjes leveren alleen gezond voedsel.” Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/voedselbosjes