Natuurvraag: Mijn man loopt vaker een tekenbeet op dan ik. Hoe kan dat? artikel

De meeste mensen zijn té waakzaam in de natuur

Spotify: Dieren in de stad: het gaat te vaak over gevaren

Quote en podcast van IVN-expert stadsnatuur Maarten Bruns via ANP Expert Support

Teken die de ziekte van lyme bij zich dragen slaan vaker toe, en de eikenprocessierups komt er weer aan. Wees daarom alert in de natuur, ook in de stad. Maar de meeste dieren zijn ongevaarlijk en heel nuttig, dus wees niet bang en laat kinderen gewoon spelen in de natuur.

Mensen zijn soms bang voor beestjes waar je niet bang voor hoeft te zijn. Denk aan spinnen of ringslangen. Veel ouders behoeden hun kinderen voor zulke dieren, terwijl dat niet nodig is. Teken zijn daarentegen wel vervelende beestjes.

Als je je een beetje verdiept in wat er leeft in de stad of in je tuin, en wat dat betekent voor het ecosysteem, weet je ook goed op welke dieren je alert moet zijn. De natuur hoort bij ons, maar dat wordt wel eens vergeten in onze bestrate dorpen en steden, en betegelde tuinen.

Als je in een omgeving leeft waar je ook de ruimte geeft aan de insecten, voorkom je dat je van alles bang wordt. Want de meeste insecten en dieren in de stad zijn helemaal niet schadelijk voor de mens.

Teken en eikenprocessierups
Op teken en de eikenprocessierups moeten we wel waakzaam zijn. Door klimaatverandering dragen teken steeds vaker de ziekte van lyme. Je kunt ze weren door je gazon kort te knippen en de eikenprocessierups komt vooral voor op plekken waar veel eikenbomen bij elkaar staan.

Door de opwarming van de aarde komen ook andere onprettige beestjes onze kant op. Denk aan steekmuggen die ziektes als dengue kunnen dragen. Deze muggen komen bijvoorbeeld af op bakjes water. Maar wees niet bang als je een vijver in de tuin hebt, want daar komen ze niet op af.

Ontdek meer over

Deel deze pagina