Ouders en Scharrelkids
Kind & Natuur
woensdag22nov2017

Doe-tip: vogelvoederfles maken

De herfst is begonnen en de vogels zijn volop bezig om reserves aan te leggen voor de winter. In de koude maanden kost het vogel een stuk meer energie om hun lichaamstemperatuur op zo’n 40 graden te houden. We kunnen ze een handje helpen door geschikt voer aan te bieden. Heb je nog flesjes in huis die je anders weg zou gooien? Maak er een leuke voederfles van!

Benodigdheden:

  • Fles(je) met dop - Touw
  • 2 lange takjes of pollepels - Schroef met oogje (optie)
  • Punaise - Vogelvoer (voedertafelmix)
  • Schaar - Trechter

Stap 1: schoonmaken

Heeft er iets anders dan water in je fles gezeten? Maak hem grondig schoon en verwijder het label.

Stap 2: gaatjes maken

De takjes of pollepels moeten door de fles heen gestoken worden. Maak op de plek waar het gat moet komen een gaatje met de punaise. Herhaal dit aan de andere kant van de fles. Twee takjes of pollepels door de fles? Herhaal dan nog een keer.

Maak de gaatjes iets groter met een schaar. De takjes of pollepel moeten straks door het gat passen, let op dat je ze niet te groot maakt.

Stap 3: takjes/pollepels erin

Duw de takjes of pollepels door de fles.

Stap 4: voedergaatjes maken

Markeer ongeveer 4 cm boven het gat van het takje/ de pollepel weer met de punaise. Maak met de schaar het rondje iets groter, ongeveer 3 cm.
Let op dat dit gat niet te groot wordt, anders valt het vogelvoer eruit.

Stap 5: fles vullen ophangen

Schroef het oogje in de dop van de fles of maak net onder de hals twee gaatjes aan weerszijde van de fles om het touwtje doorheen te halen. Vul met behulp van de trechter de fles, dop erop en ophangen maar!