Tuin en moestuin

Schooltuin als oplossing voor hoge groenteprijzen

IVN 23 maart 2023

Marieke Dekker, moestuinexpert IVN:

‘Steeds meer mensen hebben door de inflatie moeite om rond te komen. De prijzen voor groenten rijzen inmiddels de pan uit. Bloemkolen, paprika’s en komkommers zijn stuk voor stuk fors duurder dan voorheen en dat baart zorgen. IVN Natuureducatie vindt dat iedereen in staat zou moeten zijn om zijn eigen voedsel te verbouwen en vindt daarom dat er veel meer moet worden geïnvesteerd in schooltuinieren.

Wie te weinig geld op zijn bankrekening heeft staan, heeft vaak ook moeite met het kopen van gezond voedsel omdat dit meestal duurder is dan ongezonde producten. Een goede oplossing zou zijn dat veel meer mensen zelf een moestuintje beginnen om hun eigen wortels en tomaten te kweken. Gezien alle ontwikkelingen lijkt het steeds belangrijker dat we letterlijk in staat zijn onze eigen boontjes te doppen.

Schooltuin

Weten hoe je eten groeit en hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen zou een basisvaardigheid moeten zijn. IVN roept daarom niet alleen volwassenen op om zelf aan de slag te gaan met een moestuin, maar wil ook dat hier op scholen meer aandacht voor komt. Iedere school zou over een schooltuin moeten beschikken, die dan ook meteen een buurtfunctie heeft. Nu zie je al dat scholen de groenten die ze telen uitdelen aan de leerlingen of mensen in de wijk.

Om het moestuinieren meer op de kaart te zetten, vindt eind mei de Week van de Schooltuin plaats, georganiseerd door de Alliantie Schooltuinen, waarvan ook IVN deel uitmaakt en Jong Leren Eten. Nu heeft slechts een op de vijf basisscholen een schooltuin, terwijl moestuinieren kinderen juist zoveel te bieden heeft. Lekker buiten aan de slag, met de handen in de aarde, zien hoe alles groeit en bloeit, echt ergens voor leren zorgen en dan als beloning voor al het werk een heerlijke maaltijd met verse groente uit de schooltuin. Winst op allerlei fronten: het bespaart geld en zorgt voor een gezonde ontwikkeling van onze kinderen.’

Ontdek meer over

Deel deze pagina