Gezondheid

Kinderopvang kweekvijver voor natuurbeschermers

IVN 26 oktober 2023

Kinderen die opgroeien in verbinding met de natuur plukken daar hun hele leven lang de vruchten van. Humankind kinderopvang en -ontwikkeling en IVN Natuureducatie zijn daarvan overtuigd en bundelen al jaren hun expertise. Het resultaat is Natuurkr8, een vernieuwend kinderopvangconcept dat buitenspelen en natuurbeleving bij kinderen stimuleert.

Naar buiten voor brede ontwikkeling
Tegenwoordig brengen kinderen bijna 90% van hun tijd binnen door. Een ongezonde ontwikkeling, waar echt verandering in moet komen vinden Humankind en IVN. “Want buitenspelen en de natuur ontdekken is juist zo belangrijk voor de ontwikkeling van de zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit van kinderen. Daarnaast toont onderzoek aan dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Daarom geloven we in het belang van Natuurkr8”, aldus José Lenders, beleidsmedewerker Pedagogiek bij Humankind.

Voor huidige en toekomstige generaties
IVN en Humankind delen een missie. “De natuur heeft het zwaar. Door respect en liefde voor de natuur aan jonge kinderen mee te geven, willen we een wezenlijke bijdrage leveren aan natuurbehoud. Dat is nu goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor later. Onze kinderen zijn immers de natuurbeschermers van de toekomst”, zegt Marc Veekamp, projectleider Kind & Natuur van IVN.

Eerste drie locaties een feit
Inmiddels zijn de eerste drie Natuurkr8 kinderopvanglocaties bij Humankind gestart. Met het zelf ontwikkelde Natuurkr8 trainingsprogramma worden pedagogisch medewerkers van Humankind opgeleid en daarna praktisch en theoretisch ondersteund. “Onze pedagogisch professionals zijn de essentiële schakel om kinderen onder te dompelen in de natuur; afwisselend observeren, inspireren en faciliteren zij kinderen in dit proces”, legt Angela Senior, projectleider Natuurkr8 bij Humankind uit. De pilotlocaties dienen als proeftuin en inspiratie voor de gehele organisatie. Uitbreiding van het aantal van deze natuurlocaties staat op de planning.

Natuur beleven
Naast de pedagogiek is de aanpassing van de buitenruimte van de kinderopvanglocatie een belangrijk onderdeel van dit concept. Denk aan natuurlijke materialen en kleurgebruik. Aan inheemse beplanting, aandacht voor de vier seizoenen, avontuurlijk spelen, een moestuin en een vuurplaats. Alles is gericht op naar buitengaan. Op natuur beleven en ontdekken in alle seizoenen. Voelen, ruiken, proeven. Ervan en erover leren én ervan houden.

Breed beschikbaar
Met Natuurkr8 willen Humankind en IVN een groene beweging creëren in de sociale omgeving van het kind. Daarom betrekken zij ouders, buurtverenigingen, scholen, sportclubs en meer. IVN en Humankind werken toe naar een format dat solide en flexibel is, zodat Natuurkr8 uiteindelijk beschikbaar en toepasbaar wordt voor álle kinderopvanglocaties in Nederland.

Samen werken aan een betere wereld
Sinds 2013 werken Humankind en IVN samen aan diverse initiatieven. Natuurkr8 is het overkoepelende concept en brengt jaarlijks terugkerende campagnes zoals ModderDag, Hartje Winter en Nederland Zoemt samen. De rode draad is het streven naar optimale groei en bloei van elk kind voor een betere wereld, waarbij zij een band met de natuur ervaren en zich een deel voelen van iets groters.

Meer informatie over Natuurkr8

Meer groen aanbod voor de kinderopvang

Ontdek meer over

Deel deze pagina