(Zoog)dieren
woensdag17jul2019

Doe-tip: bouw je eigen egelsnelweg

Wil jij onze stekelige vriendjes helpen tijdens het Jaar van de Egel? Leg dan een egelsnelweg aan in je tuin! Via een egelsnelweg kunnen egels vrij van de ene tuin naar de andere. Zo vergroot je het leefgebied van deze nuttige en beschermde beestjes. Je krijgt er een slakkenarme tuin voor terug.
Geprikkeld door dit idee?

Wat is een egelsnelweg?

Door de aanleg van wegen en woongebieden krimpt het leefgebied van de egel. Op het platteland of in natuurgebieden zijn egels vaak een makkelijk doelwit voor roofdieren zoals dassen of vossen. Ook het verkeer eist veel egellevens. Daarom zoeken ze veiligere plaatsen op zoals tuinen. Egels zijn nachtdieren die actief worden bij schemering, overdag houden ze zich schuil op donkere, beschutte plaatsen. Tijdens de nacht leggen ze vaak kilometers af op zoek naar voedsel. Doordat veel tuinen vaak hermetisch afgesloten zijn door hekken of muurtjes, wordt de habitat van de egel wel erg klein. Een egelsnelweg stelt tuinen weer open voor egels zodat zij deze kunnen gebruiken om te voedsel te zoeken, te nestelen of in te overwinteren.

Accepteer cookies

Hoe leg je een egelsnelweg aan?

Een egelsnelweg is een opening van 13 cm bij 13 cm in een hek of schutting, zodat egels je tuin kunnen gebruiken als onderdeel van hun leefgebied. Gebruik bijvoorbeeld een slijptop om een opening in de schutting te maken. De schutting of het gaas 10cm boven het maailveld plaatsen volstaat ook al.
Probeer ook je buren warm te krijgen voor dit idee, want aan één tuin heeft een egel niet voldoende. De bedoeling is dat er uiteindelijk een kilometerslang lint ontstaat, waarover egels zich vrij kunnen bewegen. Juli is de ideale maand om een egelsnelweg aan te leggen: veel egelgezinnetjes zijn net uitgebreid en beginnen aan het einde van de zomer aan de voorbereidingen voor hun winterslaap.

Egeltankstation

Na zo'n flinke wandeling hebben egels ook even rust nodig. Bouw je eigen egelhuis en zorg voor een veilige, beschutte omgeving. Dit kun je doen door snoeimateriaal, oude planten, takken, boomstronken en bladeren te laten liggen. Zet een schaaltje water neer zodat ze genoeg te drinken hebben

Wil meer tips hoe je egels kunt helpen? Bekijk alle informatie over de egelsnelweg.

Bron en filmpje: Zoogdierenvereniging, Egelwerkgroep Nederland