Buurt vergroenen

Alleen al wat tegels verwijderen helpt tegen overlast extreme buien

IVN 21 mei 2024

Noï Boesten, IVN-projectleider Natuur in de buurt:

‘De wolkbreuk boven het Friese Buitenpost heeft weer duidelijk laten zien welke grote gevolgen de klimaatverandering met zich meebrengt. Dit extreme weer brengt forse overlast en schade met zich mee, situaties waarmee we steeds vaker te maken krijgen en waar we ons dus tegen moeten wapenen. Eén ding is in ieder geval duidelijk: het riool kan zulke hevige regenval niet aan. We moeten terug naar groen in plaats van grijs.

Toiletpotten overstroomden gisteren en op de weg bleef het water wel zo’n dertig centimeter hoog staan. In Limburg was het vorige week ook al raak en in het Belgische Voeren was het net zo erg als in 2021. En opnieuw is er slecht weer voorspeld. We vinden het bizar, maar we hebben het zelf veroorzaakt. Overal liggen veel te veel stenen, tegels en asfalt. Het water kan nergens naartoe, alleen naar het riool dat overbelast raakt. Voor IVN Natuureducatie een reden om te blijven herhalen: stenen eruit, groen erin, want grond neemt water op.

Helft tuinen betegeld
Van alle tuinen in ons land is momenteel meer dan de helft vrijwel volledig betegeld. Met zulke extreme regenval staat dan binnen de kortste keren de kelder blank of ook gewoon de begane grond. Maatregelen om dit te voorkomen zijn vrij simpel: heel tegels uit je tuin en neem een regenton. Met zo’n waterton kun je dan weer als het juist extreem droog is, de plantjes watergeven.

Het verwijderen van tegels uit de tuin is niet alleen aan te raden vanwege situaties waarin het heftig regent, maar juist ook als het heel warm is. In een groene tuin is de temperatuur een stuk aangenamer en dus beter voor de gezondheid. Daarnaast is een tuin met bloemen, planten en struiken natuurlijk ook veel beter voor de natuur, die vooral in het verstedelijkte gebied zo onder druk staat. Veel vogels en insecten hebben het moeilijk en kunnen ieder beetje hulp goed gebruiken.’

Weten wat jij kunt doen voor een groene tuin? Klik hier.

De afbeelding is gemaakt tijdens de hevige overstromingen van de Maas in 2021.

Ontdek meer over

Deel deze pagina