Sprankelsche Bossen

4.0 KM
(3)

Het gebied “De Sprankel” is archeologisch gezien erg waardevol. In de vorige eeuw ontdekte men hier grafheuvels. Voor het behoud van de heuvels worden ze vrij gehouden van bomen en struiken en zijn de wandelpaden zodanig aangelegd, dat de heuvels worden ontzien.

Schapen en ezels

Hier graasden in voorgaande eeuwen schapen op de heide. Schapen die de boeren van toen aan mest hielpen voor hun akkers. Toen rond 1900 de kunstmest werd ontdekt, kon men op grote schaal de heide ontginnen en geschikt maken voor akkerbouw. Die stukken heide, die niet werden ontgonnen, raakten al snel weer bebost. In de namen “Heersche Heide” en “Heerscheheideweg” vinden we nog iets terug van de vergane glorie van de heidevelden. Tegenwoordig proberen een aantal ezeltjes de strook onder de hoogspanningsleiding vrij te houden van opschietende bomen.

Naast de historisch waardevolle elementen, zult u tijdens de 3,5 km lange wandeling ook een rijke variatie aan naaldhout tegenkomen.

IVN Routes app

Er is de mogelijkheid om de route te lopen met begeleiding van een app (IVN Routes, beschikbaar voor Android en IOS) voor aanwijzingen en informatie. Momenteel is de app in revisie, maar we streven ernaar om zo snel mogelijk alle wandeling in de vernieuwde app te kunnen presenteren. Gelukkig is deze route van een kaartje en beschrijving voorzien. Dus u kunt meteen op pad.

Locatie

Turfweg, 5504 RL Veldhoven,
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina