Rondje Oisterwijk, natuur en cultuur

12.4 KM
(0)

U wandelt deels door de groene corridor dwars door het centrum langs de “Voorste Stoom”. En loopt verder op de grens van natuur en cultuur. U zult beide elementen, natuur en cultuur, beleven.

In en rondom Oisterwijk is de structuur van een oud tiendakkerdorp nog herkenbaar. De nederzetting is gebouwd op de dekzandrug die loopt van Tilburg, over Heukelom, Oisterwijk naar Haaren en Boxtel. Met oude akkers ten noorden bij Kerkhoven en Laarakker en ten zuiden op de hogere delen langs de Achterste stroom (de Reusel). Vanouds waren er twee kernen, het Kerkplein waar oorspronkelijk de middeleeuwse kerk stond en later de Lind.
De Voorste- en Achterste stroom hebben tezamen met het riviertje de Rosep de ligging en ontwikkeling van het dorp bepaald. De aanleg van de spoorlijn in 1865 heeft sterk bijgedragen aan de industriële ontwikkeling, denk aan de Leerfabriek KVL, schoenindustrie. Het spoor maakte de bossen en vennen bereikbaar voor de vele toeristen uit het hele land.

De moderne bedrijfsvoering op het boerenbedrijf heeft geleid tot veel bedrijfsbeëindigingen. Toch zijn nog diverse karakteristieke boerderijen met erfbeplanting bewaard gebleven. En de oude structuren van de landinrichting zijn nog goed herkenbaar. Dat maakt het gebied nog steeds aantrekkelijk voor een grote variatie aan zoogdieren, vogels, amfibieën en insecten.

De route kent geen vooraf vastgestelde volgorde van GPS-punten. De afstand is 12 kilometer. U kunt de route desgewenst in twee verdelen.

Deze route is opgezet door Rinie Roosen, lid van IVN Oisterwijk. Vragen of verbeterpunten kunt u stellen via info@ivnoisterwijk.nl

Locatie

Burgemeester Verwielstraat 47, 5061 JA, Oisterwijk, NL
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina