Koninklijke Voetstappen

18.0 KM
(4)

Een wandelroute van Station Apeldoorn – Wenumse Watermolen (8,5 km).
Naar keuze terug lopend door Wiesel en langs Paleis Het Loo naar het Station Apeldoorn (10,4 km, met diverse mogelijkheden om onderweg de wandeling af te breken en met de bus verder te gaan) of met de bus. 

Gebiedsbeschrijving: 

Door hun aanwezigheid gedurende eeuwen op het Loo hebben stadhouders, koningen en koninginnen van Oranje-Nassau hun voetstappen nagelaten in Apeldoorn en zijn omgeving. Hun aanwezigheid, stimulering of rechtstreeks ingrijpen heeft de ontwikkeling van Apeldoorn en de buitengebieden aan de noord- en west kant van de stad sterk beïnvloed. Tijdens deze wandeling naar de Wenumse Watermolen kom je op tal van punten de invloed van de Oranjes op de stad tegen. Daarnaast loop je door de tijd en zie je hoe het dorp Apeldoorn door stadsuitbreidingen in de 19e en 20e eeuw is gegroeid tot zijn huidige omvang. De Koningsbeek markeert de overgang van stad naar buitengebied. Het is een van de vele beken en sprengen op de Oostrand van de Veluwe die ooit honderden watermolens aandreven. De Wenumse Watermolen, onderdeel van deze wandeling, is een van de laatste Veluwse molens.

De volledige wandeling is beschikbaar in de IVN app (je ziet dan op de route waar je bent) en/of HIER te downloaden als pdf bestand.

Meer weten? Fout melden? Meer routes in en rond Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versie nummer route: 2023-07)

Locatie

Stationsplein 12, 7311 NZ, Apeldoorn, NL
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina