Zadenpakketjes maken

Word jij ook zo blij van bloemen? Bijen, vlinders en andere insecten ook! In onze versteende tuinen is vaak maar weinig voedsel te vinden. Door veel verschillende bloemen te zaaien help jij de insecten aan lekkere nectar en stuifmeel. En dat is belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Helpen kan door het maken van zadenpakketjes.

Benodigdheden

Voor 1 zaadpakketje met circa 6 zaadbollen (omvang van een pingpongbal):

 • Twee handen potgrond
 • Twee handen kleipoeder (bentoniet, bijvoorbeeld te koop bij een tuincentrum)
 • Een klein handje (biologisch) bloemenzaad van één- of tweejarige wilde planten
 • Emmer of bak
 • Lege eierdoos
 • Water

Wilde bij

Heb je AH Bloementuintjes gespaard die je nog niet binnen hebt voorgezaaid? Gebruik de zaden dan voor je zadenpakketjes. Knip de zaadmatjes in kleine stukje en meng ze door de mix. Let op dat je niet door de zaden heen knipt. Vanaf half mei kan je direct buiten in de grond zaaien!

Stappenplan

 1. Doe de potgrond, het kleipoeder en de zaadjes in een emmer of bak en meng alles goed door elkaar. Gebruik eventueel handschoenen of een lepel, het is een vuil werkje.
 2. Voeg steeds kleine beetjes water toe, net zolang tot je een kneedbare bol hebt. Kijk uit dat je niet te veel water toevoegt, dan wordt het mengsel te nat en kun je er geen bolletjes van maken! Ook gaan de zaden bij teveel vocht direct kiemen.
 3. Draai van het mengsel kleine bolletjes met je handen, ongeveer zo groot als een pingpongbal. Heb je kleine zaadjes in huis? Maak dat kleinere ballen, denk aan de grootte van een knikker.
 4. Stop de zaadbolletjes in de eierdoos, zodat je ze makkelijk kunt meenemen. Laat de zadenbollen een nachtje drogen. Bewaar ze donker en koud. Dit voorkomt dat de zaden te vroeg gaan kiemen.
 5. Neem de doos mee naar een plek die wel wat opfleuring kan gebruiken. Gooi de zadenbollen op een kaal stukje grond. Doe dit alleen niet in een natuurgebied. Maar bijvoorbeeld in je tuin, of die van de buren!

Meer tips?

Wil je meer weten over het helpen van wilde bijen en andere insecten? Zoals een lijstje van bloemen die geschikt zijn voor wilde bijen? Download onze gratis handleiding.

Handleiding: Zadenpakketjes maken

DIY: Zadenpakketjes maken Tuin en moestuin