Tuinbodemcheck
Een gezonde tuinbodem
Tegels en andere harde ondergronden zorgen ervoor dat het bodemleven in ons land in rap tempo afneemt en dat er steeds minder water de bodem in kan trekken. Het goede nieuws: jij als tuinbezitter kunt helpen om de bodem in Nederland gezond en levend te houden. Maar dan moet je natuurlijk eerst weten hoe jouw tuinbodem eraan toe is.
Bodemonderzoek
Benieuwd hoe de bodem in jouw (school)tuin eraan toe is? Met de tuinbodemcheck zoek jij tot op de bodem uit wat de kwaliteit is van het bodemleven. Met deze testjes ga jij tot
op de bodem uitzoeken hoe de kwaliteit van jouw tuinbodem is en welk bodemleven je tegenkomt. Lekker aan de slag dus!
In de bijbehorende educatieve e-learning staan video’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes moet uitvoeren.
Wat ga je precies onderzoeken?
- Waterdoorlaatbaarheid van de tuinbodem: hoe lang staan er na een flinke regenbui plassen in jouw tuin? Trekt het snel weg of blijft het staan? Met de waterdoorlaatbaarheidstest onderzoek jij hoe snel het water jouw bodem intrekt.
- Gezondheid van de tuinbodem: in elke bodem zitten schimmels en bacteriën. Zij helpen met de afbreuk van planten- en dierenresten en houden de bodem gezond. Maar soms zitten er verkeerde schimmels en bacteriën in of groeien ze te hard. Is jouw bodem in balans? Dat check je met de tuinkerstest.
- Soorten bodemdieren: niet elk bodemdier houdt van dezelfde omstandigheden. Vrij droge of juist natte grond, veel voedingsstoffen of juist weinig… smaken verschillen. Maar er zijn maar weinig dieren die van extremen houden. Door op zoek te gaan naar verschillende bodemdieren en het aantal per soort te tellen, krijg je een idee of jouw bodem in balans is.
- Verschillende regenwormen: deze bodemdieren hebben een belangrijke taak in jouw tuin. Ze maken gangen in de bodem, waardoor er water en lucht bij kan. Zo kunnen jouw planten lekker groeien. En als die planten, maar ook dieren sterven, ruimen ze de restjes netjes voor je op. Je telt hoeveel verschillende soorten regenwormen jij in jouw tuinbodem hebt.
Tips voor verbetering
Ben je klaar met je bodemcheck? Dan krijg je via de e-learning ook nog allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken.
