Lespakket Kinderboekenweek 2022 Gi-Ga-Groen

In 2022 ontwikkelde IVN Noord weer een lespakket dat aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Gi-ga-groen’ en dat sluit natuurlijk naadloos aan bij wat IVN doet. Daarom pakken we extra uit en krijgen de scholen naast lespakketten voor alle bouwen ook nog extra opdrachtkaarten waarbij ze hun eigen schoolplein kunnen onderzoeken.

Lespakket aanvragen 

Leren over groene bomen, dieren, bladeren en mossen

Bij de onderbouw draaien de lessen om een verhaal over groene dieren die leven in de boom. Deze dieren maken op hun eigen manier gebruik van de boom en zijn eigenschappen. Leerlingen van de middenbouw leren via verschillende opdrachten over ‘De werking van het Gi-ga-groene blad’. Ze ontdekken wat nerven in het blad doen, wat de functie is van de bladgroenkorrels en ze leren over bladverlies in de herfst. De bovenbouw duikt in de wereld van de mossen. Tijdens de lessen leren ze dat de groene kleur van mos uit bladgroenkorrels komt, dat mos zuurstof produceert, dat mos water vast kan houden, dat er verschillende diertjes in leven en dat de verspreiding van mos bijdraagt aan een beter leefmilieu.

In actie voor meer groen

“Op het plein gebeurt, leeft en groeit van alles. Het is een plek waar je vaak komt. Maar weten jullie hoe gi-ga-groen jullie plein is? Wat kun je doen om het plein nog gi-ga-groener te maken?” Steeds meer scholen en gelukkig ook steeds meer gemeenten zien het belang in van een groene speel- en leeromgeving. Maar hoe groen is die omgeving nu eigenlijk? Dat laten we de kinderen zelf onderzoeken! Krijgen ze naar aanleiding van dat onderzoek ideeën om hun plein nog groener te maken, dan roepen we ze op dat vooral te melden bij hun school of bij de gemeente.

Lespakketten die aansluiten bij wat scholen al doen

Jaarlijks voeren zo’n 450 basisscholen uit Noord-Nederland natuur- en duurzaamheidsprojecten uit van IVN Noord. We ondersteunen scholen op het gebied van inhoud, didactiek en werkvormen. Docenten volgen trainingen en scholen krijgen kant en klare lespakketten over diverse thema’s. Omdat natuuronderwijs slechts één van de domeinen is waar basisscholen aandacht aan moeten besteden, proberen we met onze lessen aan te haken bij wat scholen al doen. Veel scholen besteden jaarlijks aandacht aan de Kinderboekenweek en daarom ontwikkelen wij ook elk jaar een lespakket dat aansluit bij het gekozen thema.

Gratis downloaden?

Maakt jouw school geen deel uit van een onderwijsnetwerk van IVN Noord, maar lijkt het je wel leuk om dit lespakket te gebruiken? Vul dan het online formulier in. Je krijgt dan een downloadlink via de mail, waarmee je het pakket gratis kunt downloaden. Veel plezier!

Gi-ga-groene Kinderboekenweek Bomen en struiken

Ontdek meer over

Deel deze pagina