Wist je dat een seizoen op twee data start?

Wist je dat een seizoen op twee data start?

Wist je dat elk seizoen meerdere startdata heeft? Het kan zijn dat iemand het op 1 maart al heeft over de start van de lente, terwijl jij denkt ‘hé, wacht eens even, ik geniet nog even van de laatste winterweken!’. Hoe kan het dat deze verwarring ontstaat? 

Verwarring over de start van de seizoenen ontstaat omdat er twee verschillende manieren zijn waarop een seizoen wordt vastgelegd: astronomisch en meteorologisch. 

Het astronomische seizoen

De stand van de aarde ten opzichte van de zon

Seizoenen ontstaan omdat de aarde rondjes draait om de zon en de aarde een beetje gekanteld staat. Hierdoor schijnt de zon om de zoveel tijd op een ander deel van de aarde. Hoe de aarde staat ten opzichte van de zon, bepaalt de exacte startdatum van het astronomische seizoen.

Wanneer start een astronomisch seizoen dan?

De astronomische herfst start bijvoorbeeld wanneer de zon precies boven de evenaar staat. Dit jaar, in 2019, is dat op 23 september. De dag waarbij dag en nacht over de hele wereld even lang duren. Ook de lente start wanneer de zon precies boven de evenaar staat. De winter start voor ons in Nederland wanneer de zon meer op het zuiden van de aarde schijnt, in zuidelijke landen is het dan juist zomer. De zomer daarentegen start wanneer de zon meer op het noorden van de aarde schijnt. Op dat moment is het voor de zuidelijke landen winter.

Niet elk jaar hetzelfde

Wanneer een astronomisch seizoen begint, schommelt een beetje. Dit komt doordat een jaar niet precies 365 dagen duurt maar ongeveer 6 uur langer. Om de 4 jaar is er dan een schrikkeljaar waardoor de startdata weer terugspringen. Hierdoor start de herfst bijvoorbeeld eerst een aantal jaren op 22 september en de volgende jaren op 23 september, daarna springt het weer terug naar de 22ste.

Seizoenen-herfst

Het meteorologische seizoen

De schommelingen in de start van het astronomische seizoen maken het lastig voor weerkundigen om weersstatistieken in kaart te brengen. Het meteorologische seizoen, ofwel het weerkundige seizoen start daarom altijd op de 1e van de maand. Zo start de lente op 1 maart, de zomer op 1 juni, de herfst op 1 september en de winter op 1 december. Zo is het een stuk minder ingewikkeld om de statistieken voor elk seizoen bij te houden.

Seizoenen

Dus, mocht jij hier laatst een discussie over hebben gehad, dan kan je nu precies uitleggen hoe het zit! Helaas zal je wel moeten toegeven dat jullie beiden gelijk hadden.

Op zoek naar leuke buitenactiviteiten voor elk seizoen

Bronnen: MeteoQuest, OmroepWest, Buienradar

Deel deze pagina