Waarom paddenstoelen in de herfst groeien Paddenstoelen

Waarom paddenstoelen in de herfst groeien

Voor de paddenstoelen liefhebber is de herfst het seizoen waarin op ontdekking kan worden gegaan. Vanaf oktober schieten namelijk veel paddenstoelen uit de grond omhoog, maar waarom zien we paddenstoelen eigenlijk vooral in de herfst?

Ideale omstandigheden

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels. De reden dat paddenstoelen groeien in de herfst heeft dan ook alles te maken met de omstandigheden waaronder schimmels het best groeien. In de herfst zie je vaak een nog warme grond, een relatief hoge temperatuur en doorgaans veel regen (die zorgt voor een vochtige ondergrond). Deze elementen creëren een ideale plek voor paddenstoelen om zich te laten zien.  Als de herfst voorbij is en de paddenstoelen niet meer zichtbaar zijn, is de schimmel wel nog steeds aanwezig in de bodem. In de vorm van een netwerk van draden, het mycelium. Hij valt alleen niet of minder op.

Paddenstoelen laat dit jaar

Wie de laatste tijd op ontdekkingstocht door het bos is geweest, is het vast opgevallen dat op veel plekken nog maar weinig paddenstoelen waren. In ieder geval veel minder dan dat er normaal in oktober te vinden zijn. Dit komt dan ook doordat we een lange periode van droogte hebben gehad, waardoor de paddenstoelen niet goed konden groeien. Ook de paddenstoelen die zich op het hout bevinden zie je nog weinig, omdat ook de boomstammen zijn uitgedroogd. Ze wachten op de regen om in grote getalen tevoorschijn te komen.

Bioloog Keel Boele vertelt er meer over in deze video

Ontdek meer over

Deel deze pagina