Gezondheid

Tips voor meer natuur tijdens je werkdag

De zomervakantie zit er alweer een tijdje op. Die fijne periode waarin veel van ons de tijd hebben -en nemen- om de natuur in te trekken en buiten te wandelen, eten, fietsen, zwemmen en kamperen. Dat doet een mens goed! De ontspanning komt niet alleen door het gebrek aan wekkers en deadlines: natuur is wetenschappelijk bewezen goed voor je welzijn en je gezondheid.

We zeggen bij IVN niet voor niets: De natuur is geen plek waar je naartoe gaat, het is een plek waar je thuiskomt. Hoe hou je dat gevoel van ontspanning vast na je vakantie op kantoor? IVN Gelderland geeft je drie simpele tips:

Tip 1: Vergroen je kantoor

Maak jij lange dagen en zit veel achter je bureau in een kantoorgebouw? Dat kan groener. ‘Vergroen’ je kantoor en de creativiteit zal opborrelen, echt waar! Planten op kantoor zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, een positievere gemoedstoestand en lager ziekteverzuim. Hoog tijd dus voor een plant op of naast je bureau.

Tip 2: Natuurfoto’s

Uitzicht op planten doet ons dus goed. Op sommige werkplekken is het helaas niet mogelijk om kamerplanten neer te zetten. Maar geen paniek: alleen al kijken naar natuur heeft een positief effect op onze gezondheid. Zoek dus een mooie natuurfoto (misschien eentje van je vakantie?) en gebruik deze als screensaver op je computer en/of werktelefoon. Of denk eens aan een mooie natuurposter of fotobehang.

Tip 3: Maak een lunchwandeling

Ga elke middagpauze naar buiten. Het klinkt zo eenvoudig maar doe je het ook? Loop een rondje en maak je hoofd leeg. Pak de positieve effecten mee van zonlicht (belangrijk voor de aanmaak van vitamine D en voor je slaapritme) en van lichamelijke beweging door een ommetje te maken in je pauze. Dat hoeft niet persé in een bos of park: ook in de stedelijke omgeving is overal natuur te vinden. Hoeveel planten en dieren spot jij in de omgeving van je kantoor?

Meer weten over de positieve effecten van natuur? Bekijk de animatievideo en lees meer over ‘Groen werkt beter’.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina