Tips voor bijen

Tips voor bijen

Bijen en bestuivers zijn heel erg belangrijk voor je (moes)tuin. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van je planten en fruitbomen. Dit doen ze door bloemen te bezoeken, waarvan zij nectar verzamelen. Het stuifmeel blijft plakken aan hun poten en lijfjes, waardoor ze stuifmeel van het mannelijk bloemdeel overbrengen naar het vrouwelijk deel van de bloem: de stamper.

Bijenhotel maken

Insecten zoeken voedsel dichtbij huis. Help ze een handje door een bijenhotel voor ze te bouwen.
Download ‘Maak je eigen insectenhotel’

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Bestel een bijenhotel in de IVN webwinkel

Tegels eruit, planten erin!

Zet planten in de tuin waar bijen en andere bestuivers van houden. Zonnebloem, aardbei of longkruid bijvoorbeeld. Juffertjes in het groen produceren veel nectar. Bijen en hommels zijn er dol op. Bovendien staan ze prachtig in je tuin. Phacelia wordt bijenvriend of bijenbrood genoemd. Hij staat graag op een lichte en zonnige plek. Groot kaasjeskruid trekt veel bijen en vlinders aan. Die zit vol met suikerrijke nectar.

Kruidenhoekje
Lavendel, salie en marjolein zijn onmisbaar in je moestuin. Ze zijn niet alleen lekker, ze lokken ook nog eens bijen.

Nuttig onkruid
Staan er per ongeluk madeliefjes, boterbloemen of paardenbloemen in je moestuin? Laat ze lekker staan. Bijen zijn er blij mee.

Bloembollen
In het najaar kun je bloembollen planten. Bijen en vlinders zijn dol op de boerenkrokus en vingerhelmbloem.

In de PDF ‘Zaadbommen maken voor bijen’ vind je nog veel meer tips.

Download PDF ‘Zaadbommen maken’

Let op met bestrijdingsmiddelen

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen met neonicotinoiden. Deze stoffen zorgen ervoor dat bijen last krijgen van hun zenuwsysteem en daardoor verzwakt raken. Minder gif = meer bijen.

Zandbakken en houtstapels

Veel bijensoorten nestelen in de bodem. Sommige maken een nestgang in dood hout. Als je hout hebt gesnoeid kun je dit het beste op een zonnige plaats neerleggen. Laat het hout daar verder liggen om te rotten. Laat de bijtjes maar komen!

 

Deel deze pagina