Spinnen in Nederland Overig

Spinnen in Nederland

Spinnen prikkelen onze fantasie. Hoe werkt zo’n mysterieus spinnenweb? Zijn spinnen giftig? Hoe groot worden spinnen? Welke spinnen komen voor in Nederland?

Spinnenweb

De herfst is een goede tijd om spinnen te zien en om meer over ze te leren. Spinnen zijn niet eng! Ze zijn zelfs heel nuttig doordat zij kleine diertjes eten. Hiermee dragen zij bij aan evenwicht in de natuur. En heb jij straks geen muggenplaag in je huis. Voor veel spinnen is een web dé manier om aan voedsel te komen. Een spinnenweb ziet er uit als een prachtig stukje verfijnd haakwerk. Een spinnenweb is een val voor vliegen, muggen en andere kleine insecten. Door trillingen merkt de spin dat er een prooi in het web is gevlogen. Je ziet spinnenwebben vaak goed met zonsopgang als de dauwdruppels erop blijven liggen.

Het liefdesleven van spinnen is avontuurlijk en verrassend. Met een beetje geluk en oplettendheid kun je spinnen zien paren. Dan kun je met eigen ogen zien dat de mannetjes echt niet altijd door de vrouwtjes worden opgegeten.

Spinnen in Nederland

Sommige spinnen zie je in hun web direct zitten. Andere kruipen liever in holletjes weg of kan je alleen ’s nachts zien. Welke spinnen leven er in jouw huis of tuin? Download onze gratis zoekkaart en ga op ontdekking!

Download

Ontdek meer over

Deel deze pagina