Kweken, plukken en eten Paddenstoelen

Paddenstoelen kweken, plukken en eten

In veel landen is het een eeuwenoude gewoonte, maar ook in Nederland wordt paddenstoelen plukken en eten steeds hipper. Zelf legaal de goede paddenstoelen plukken is lastig. Leuker is om met een IVN Natuurgids op pad te gaan, die de kneepjes van het paddenstoelenvak kent. Óf je eigen paddenstoelen kweken, plukken en eten.

Plukken

Een lastig verhaal, het plukken van paddenstoelen. Bij paddenstoelen plukken komt namelijk meer kijken dan je eerste instantie zou denken. Soms lijken smakelijke paddenstoelen verdacht veel op hun giftige tweelingbroertje. Ook mag je niet zomaar alles plukken wat je tegenkomt. Sommige paddenstoelen zijn zeldzaam of staan zelfs op de beschermde rode lijst, en als je geen toestemming hebt van de terreineigenaar is plukken ook niet toegestaan. Ingewikkeld hè? Tip: kweken is minstens net zo leuk!

Als je zelf paddenstoelen gaat plukken, volg dan de pluktips van de Nederlandse Mycologische Vereniging.
•    Verzamel alleen soorten die je 100% kent
•    Verzamel eetbare en onbekende/niet-eetbare soorten in verschillende manden
•    Verzamel paddenstoelen in een mand of stoffen tas, om broeien en bederf te voorkomen
•    Verwerk alleen jonge, stevige paddenstoelen. Paddenstoelen die (gedeeltelijk) bedorven of aangetast zijn, kun je beter laten staan.
•    Verhit paddenstoelen tijdens de bereiding, rauw kunnen sommige soorten giftig zijn (let op: echt giftige paddenstoelen worden niet minder giftig door verhitting!)
•    Pluk paddenstoelen helemaal tot op de bodem af, laat geen sporen achter waar anderen zich aan kunnen ergeren en laat heel jonge paddenstoelen staan.
•    Verzamel geen rodelijstsoorten of paddenstoelen die zeldzaam zijn.
•    Verzamel niet meer paddenstoelen dan dat je in één keer voor jezelf kunt verwerken.

En nog een paar extra tips van IVN:
•    Lees onze tips over het herkennen van paddenstoelen. Ga goed voorbereid op pad!
•    Zorg dat je meer dan één veldgids bij je hebt. Determineer een paddenstoel altijd aan de hand van minimaal twee gidsen. Voldoet de paddenstoel aan de omschrijving in beide gidsen en kén je paddenstoel? Dan zit je goed.
•    Begin met paddenstoelen zónder giftige dubbelgangers, denk hierbij aan: eikhaas, zwavelzwam, biefstukzwam, judasoor, porseleinzwam, oesterzwam, eekhoorntjesbrood en reuzenzwam.
•    Zoek uit of er specifieke regels van toepassing zijn in jouw gemeente of het natuurgebied waar je naartoe gaat. Het is belangrijk om toestemming van de terreineigenaar te hebben om te plukken.
•    Haal niet álle paddenstoelen weg, zodat andere mensen er ook nog plezier aan kunnen beleven.

Kweken

Lastig verhaal dus, dat plukken. Makkelijker is om zélf paddenstoelen te kweken, dan weet je zeker dat het goed gaat. Kweek ze in je tuin, op je balkon of gewoon binnen. Van exotische shiitakes tot inheemse oesterzwammen en champignons, je kunt ze kweken op een stammetje of in speciale bakken.

Kweek je eigen paddenstoelen en kook een overheerlijke maaltijd met je eigen paddenstoelen. IVN helpt je ook graag een handje in de keuken met overheerlijke recepten:

Gevulde champignons

Romige tagliatelle met oesterzwammen

Japanse noedelsoep met shiitake en zeekraal

In de webwinkel van IVN zijn verschillende kweekpakketten verkrijgbaar!

Kweekpakket Paddenstoelen
Oesterzwam Champignon

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina