Hoe ontstaat sneeuw? Overig

Hoe ontstaat sneeuw?

Geniet jij ook zo van sneeuw? Helaas komt dit de laatste jaren niet veel voor, wie weet verrast deze winter ons met een winterparadijs. Ontdek hoe sneeuw ontstaat met deze ijzige weetjes.

Wat is sneeuw?

Wat is sneeuw eigenlijk? Wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen, krijgt de waterdamp hoog in de lucht een vaste vorm, het wordt omgevormd tot kleine ijskristallen. De optimale temperatuur voor dit proces is -12°C. Met de juiste temperaturen onder nul zal deze neerslag onderling met elkaar gaan botsen, waardoor er uiteindelijk sneeuwkristallen worden gecreëerd. De sneeuwkristallen krijgen langzaamaan een eigen, identieke vorm en hebben altijd een zes puntige vorm.

Kristallen en vlokjes

Als lucht bevriest krijg je dus ijskristallen, maar ijskristallen en sneeuwvlokjes zijn niet hetzelfde. Wind zorgt ervoor dat ijskristallen tegen elkaar aanbotsen en samengeklitte hoopjes vormen.  Deze hoopjes lijken op kleine sterretjes en worden door weersdeskundigen ‘sneeuwvlokjes’ genoemd. Ze worden gevormd wanneer het juist niet te koud is, de lucht moet vochtig genoeg zijn.

Ontdek meer over

Deel deze pagina