Doe-tip: Herfstweer voorspellen met behulp van de natuur
Indrukwekkende wolkenluchten, bladeren die alle kanten op dwarrelen, soms een stevige windvlaag en natuurlijk de najaarsbuien. Maar hoe ontstaat dat typische herfstweer eigenlijk? En kan je met behulp van de natuur zelf het weer voorspellen?
Herfstweer
In de zomer is het zeewater lekker opgewarmd door de vele zonuren. Misschien heb je er zelf ook van genoten. Het water houdt deze warmte nog een tijdje vast en het koelt dus maar langzaam af. In ons land waait de wind vaak uit het zuidwesten. De lucht volgt dus een lange weg over het warme zeewater, waardoor het onderweg naar ons land opwarmt en vochtig wordt. En je raadt het al, dat veroorzaakt dan flinke buien bij ons. Soms met onweer, stevige windstoten of zelfs met hagel. Hoe dat werkt?
Omdat de lucht boven land kouder is, stijgt de warmere lucht op. Daarbij koelt de lucht af en omdat koude lucht minder vocht op kan nemen, condenseert de lucht. Met als gevolg: wolken die tot regen kunnen leiden. Koelt de warmere lucht aan de grond af? Dan ontstaat er mist.
Als je een wandeling maakt door de duinen, over het strand of op één van de prachtige waddeneilanden, kun je zomaar in zo’n bui terechtkomen! In het binnenland zijn ze vaak minder heftig, maar ook daar kunnen de najaarsbuien talrijk zijn. Hoe handig zou het dan zijn als je zelf het weer kan voorspellen?
Wolken lezen
Gelukkig kan dat! Als je de wolken bestudeert, kun je veel te weten komen over het weer dat er aan komt. Ga bijvoorbeeld eens op je rug in een berg bladeren liggen en oefen met het herkennen van deze meest voorkomende wolken:
- Cumulus = stapelwolk. Deze wolken hebben een scherpe rand en vaak is de onderkant net iets donkerder dan de rest van de wolk. Maar van deze kleine vriendelijke witte stapelwolkjes hoef je geen regen te verwachten, je ziet ze bij mooi en droog weer
- Cumulonimbus = buienwolk. Een sterk uitgegroeide stapelwolk. Als de wolk niet verder kan groeien, spreidt de wolk zich horizontaal. Zo lijkt het net een bloemkool. Zoek maar vast een schuilplekje wanneer deze wolk vlakbij ontstaat. Grote kans op een zware bui, met kans op hagel, onweer en zware windstoten.
- Cirrus = sluierbewolking of veren. Deze wolken hangen hoog in de lucht, op de hoogte waar vliegtuigstrepen ontstaan. Het is stabiel en mooi weer. Neemt deze bewolking toe? Dan gaat het binnenkort wel regenen.
- Stratus = laag wolkendek. Deze wolken zie je op een grijze dag, als er geen beweging in de wolken lijkt te zitten. Goed nieuws hierbij is dat er weinig regen in deze wolken zit. Maar hoe donkerder de wolk, hoe groter de kans op een spatje regen. Ook zorgen deze wolken voor mist.
Goed voor je gezondheid
Wist je dat kijken naar de wolken goed is voor je mentale gezondheid? Of je nu alle wolken probeert te herkennen of gewoon geniet van de voorbijdrijvende figuren in de lucht, het geeft je ontspanning. Het bevordert je observatievermogen en creativiteit. Dus hup, de natuur in en wolken spotten!
Beleef een magische herfst
Ga deze herfst mee op ontdekkingsreis door de Nederlandse natuur! Download de gratis online herfstbundel die je helpt om te ontspannen in de natuur, meer te leren en de herfst optimaal te beleven. Je krijgt exclusief toegang tot inspirerende materialen om bomen en paddenstoelen te leren herkennen, kan je kennis testen met de herfstquiz en nog veel meer! Leerzaam en vooral heel leuk!