Help! Hoe gebruik ik mijn verrekijker? Vogels

Help! Hoe gebruik ik mijn verrekijker?

Je ziet een vogel vliegen, maar je herkent de soort niet, omdat hij zo ver weg is. Had je maar iets om het beeld te vergroten. Welke verrekijker heb je nodig? Leer met de volgende tips hoe je deze op de juiste manier gebruikt.

Dingen die je vooraf moet weten

Bepaal van te voren waar je de verrekijker voor wilt gebruiken. Wil je vogels kijken in de lucht? Dan is het beter om te kiezen voor een breder gezichtsveld. Ook moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Vind je het niet erg om met ‘vies’ weer naar buiten te gaan? Kies dan voor een waterdichte versie.

De vergroting van de verrekijker is ook belangrijk. Stel je ziet een exemplaar met de getallen 7×50, dit betekent dat de objecten 7x dichterbij worden gehaald en de objectieven (de lenzen die aan de voorkant van de verrekijker zitten) een diameter van 50 mm hebben. Er kan meer licht in de verrekijker binnen komen als de diameter groter is, dan krijg je een helderder beeld. Let op! Het betekent niet dat hoe groter de vergroting, des te beter en scherper je kunt zien. De trillen van bijvoorbeeld je handen worden namelijk ook vergroot. Al zou je vogels willen herkennen heb je dan al gauw een statief nodig om de schokken te verkleinen.

Kijken door een scherp beeld

Zo ga je aan de slag:

  • Zorg ervoor als je buiten bent dat je de verrekijker zo klikt, dat de twee cirkels die je ziet één beeld vormen.
  • Stel je beeld vervolgens scherp met de wieltjes bovenop de kijkers. Kijk eerst alleen met je linkeroog door de lens heen en draai aan het wieltje tot je een helder beeld hebt.
  • Nu kijk je met beide ogen door de kijker en draai je vervolgens aan de dioptrie-correctie totdat het beeld scherp is. Met de dioptrie-correctie heb je het verschil in je ogen gecorrigeerd. Hij is nu klaar voor gebruik!
  • Begin niet meteen te kijken naar kleine, snel bewegende dieren, maar zoek bijvoorbeeld naar reigers aan de rand van het water, deze houden zich goed stil.
  • Zorg eerst dat je met het blote oog het dier kunt zien en volgen, daarna kun je er met de verrekijker op richten.
  • Oefening baart kunst, neem de tijd en je zult zien dat je nog meer van de natuur geniet.

Makkelijker kan niet

Heb je nog geen verrekijker? Kijk eens in onze webshop! De Verrekijker Konus Vue 7 x 50 is handig in gebruik en heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Ontdek meer over

Deel deze pagina