Help de dieren de winter door Insecten en bodemdieren

Help de dieren de winter door

Voor dieren en planten maak je de tuin winterklaar door hem NIET winterklaar te maken en hem lekker rommelig te laten. Veel dieren overwinteren onder bladeren en takken.

Bladeren, takken, stukken hout of lang gras: kleine diertjes overwinteren er graag onder en in. Onder bladeren blijven kiemplantjes warm. Nachtvlinders overwinteren als pop in de grond, dus schoffel ’s winters liever niet. Vlinders en rupsen overwinteren in een houtstapel of in een haag, of ze gaan tussen het uitgebloeide, lange gras zitten en in oude bloemknoppen. Ze houden niet van kale grond.

Voedsel het hele jaar door

Voedsel het hele jaar door

Bied jaarrond nectar voor insecten aan, bijvoorbeeld door klimop, ijzerhard, hazelaar of sneeuwklokjes in de tuin te zetten. Poot (biologisch) bloembollen, zodat de eerste bijen in het vroege voorjaar voedsel kunnen vinden. Je koopt biologische bollen bijvoorbeeld online bij Sprinklr. Plant voor vogels struiken die in de winter bessen dragen, zoals zuusbes, meidoorn of hulst.

Voedsel het hele jaar door

Luxe onderkomens

Wilde bijen overwinteren in de grond, in holle stengels van planten, in holtes van rommelige hoekjes, maar soms ook in bijenhotels, schuren of onverwarmde zolders en spouwmuren. Er bestaan naast vogelkastjes ook speciale egel- en vleermuizennestkasten.

Luxe onderkomens

Vijveronderhoud

Haal bladeren uit de vijver: ze kunnen het water verzuren en dat is niet goed voor de vijverfauna. Maak een wak in het ijs voor de vogels.

Binnenshuis

Sommige diertjes kruipen je huis binnen om te overwinteren. Er is niet voor niks een mot die ‘huismoeder’ heet. Buiten is het te koud voor deze diertjes. Laat ze rustig zitten. Sommige vlinders houden een zogenoemde ‘diapauze’: ze lijken dood, maar dat zijn ze niet! Het is belangrijk dat ze koud blijven, anders worden ze wakker

Binnenshuis

Illustraties: Anabella Meijer

Mens & Natuur magazine

Mens en natuurDit artikel verscheen eerder in de wintereditie van Mens & Natuur magazine 2021. Wil je ook het Mens & Natuur Magzine ontvangen? Voor € 24 per jaar ben je al lid van IVN en ontvang je naast 4x per jaar ons magazine ook korting in onze webwinkel (geldt niet voor boeken) en kun je gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten, cursussen en workshops.

Ja, ik word lid

Ontdek meer over

Deel deze pagina