Doe-tip: Nachtvlinders lokken

Doe-tip: Nachtvlinders lokken

In het voorjaar zie je vaak vlinders rondvliegen. Maar wist je dat er het hele jaar door vlinders zijn? Wat kun je doen om ze makkelijk te vinden?

Je kunt zelf nachtvlinders lokken, met behulp van een (zak)lamp of door een lekker recept voor ze te maken. Wacht tot het (bijna) donker is en probeer een van de volgende manieren uit:

Lokken met licht

Nachtvlinders komen op licht af. Om ze goed te kunnen zien, kun je een wit laken gebruiken. Deze hang je op aan een schutting of bijvoorbeeld tussen twee palen of bomen. Schijn hier met een lamp op en wacht maar tot de vlinders komen!

Lokken met een recept

(Nacht)vlinders houden van zoetigheid. Daarom kun je een zoet receptje voor ze maken, wat je zelf met een kwast of een lepel op een boom kunt smeren. 

Meng de volgende ingrediënten door elkaar in een beker:

  • (Appel)stroop
  • Jam
  • Een kleine scheut bier
  • Een kleine scheut wijn of vruchtenlikeur

Meng alles zo door elkaar dat het goed smeerbaar en een beetje plakkerig is. Laat het één tot twee dagen staan voordat je het gebruikt. Als het wat meer gaat gisten (rotten) komen er meer vlinders op af.
Bedek een zaklamp met een rood papiertje of rode folie om ongemerkt naar de etende vlinders te kijken. Vlinders kunnen namelijk geen rood licht zien. 

Smeer je vlindermaaltijd een uur voor zondsondergang op een aantal bomen, palen of op de muur. Ga nog een keer kijken als het goed donker is, met je zaklamp. Wat zie je?

De tong van een nachtvlinder werkt als een rietje. Een nachtvlinder heeft een holle tong, waarmee hij de stroop op zuigt. Kijk maar goed!
 

Nachtvlinders herkennen

Wil je ook de verschillende soorten nachtvlinders leren herkennen? Gebruik dan de zoekkaart nachtvlinders uit de IVN webwinkel.

Deel deze pagina