Bijzondere paddenstoelen Paddenstoelen

Bijzondere paddenstoelen

Kleverig koraalzwammetje

Een veelvoorkomende paddenstoel met een exotisch uiterlijk. Met zijn kleine oranjerode geweiachtige vorm én kleverige substantie een heel bijzonder paddenstoeltje.

kleverig koraalzwammetje
Lichtgevende paddenstoelen

Paddenstoelen zoals de Echte honingzwam en de Scherpe schelpzwam geven licht in het donker. Door aanwezige bacteriën treed er bioluminescentie op. Overdag wordt er licht opgeslagen die in het donker als ‘koud licht’ weer tevoorschijn komt. Glow in the dark eigenlijk.

Panellus Stipticus bioluminiscentie

Traliestinkzwam

Een indringer op Nederlands grondgebied. Deze stinkende paddenstoel komt uit Italië en is in Nederland terecht gekomen door geïmporteerd bamboe.

Tralie stink zwam
Slijmzwammen

Hoewel en nog een discussie bestaat over óf slijmzwammen wel schimmels zijn verdienen deze ‘mobiele’ paddenstoelen wel een plek in deze lijst. Slijmzwammen zoals heksenboter bewegen zich voort over een stam en verplaatsen zichzelf.

Slijmzwam

Inktviszwam

Deze exoot komt van heel ver en is in 1921 voor het eerst in Nederland gezien. Van oorsprong komt deze paddenstoel uit Australië en Tasmanië en is in de 1e wereldoorlog (in de vorm van sporen) meegereisd onder de voeten van soldaten.

Inktviszwam

Wil je weten welke paddenstoel je tegen bent gekomen en of deze bijzonder, giftig of veel voorkomend is? Bestel dan de Compact gids Paddenstoelen of de Paddenstoelen zoekkaart in de IVN webwinkel.

Ontdek meer over

Deel deze pagina