Contact

76% van de Nederlanders vindt dat arts ‘natuur’ mag voorschrijven

Driekwart (76%) van de Nederlanders vindt dat artsen natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies, als is aangetoond dat dit helpt bij bepaalde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS NIPO) in opdracht van IVN Natuureducatie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat natuur bijdraagt aan het voorkomen of verminderen van onder andere obesitas, burn-out-klachten, infecties en ontstekingen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan, nu ze dit weten, vaker de natuur in te willen gaan. Momenteel mogen alleen artsen in Schotland natuur voorschrijven. Zij hebben een lijst met activiteiten die ze patienten kunnen geven bij bepaalde gezondheidsproblemen. 

120 minuten 

Uit recent Brits onderzoek is gebleken dat mensen die minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen aangeven dat ze gelukkiger zijn. Ze waarderen hun leven met een hoger cijfer. Driekwart (75%) van de Nederlanders haalt die norm niet. Gemiddeld besteden Nederlanders 115 minuten per week in de natuur, maar de leeftijdscategorie 18 tot en met 54 jaar blijft steken op 137 minuten. Annemijn van Hilten van IVN: “Nederlanders tot 34 jaar halen zelfs maar net iets meer dan 80 minuten. Dat lijkt misschien best positief en maar een half uur te weinig. Alleen uit het Britse onderzoek blijkt juist dat de effecten pas optimaal zijn bij 120 minuten.  Boven de twee uur gaat het gelukscijfer niet meer omhoog, maar bij minder minuten geven mensen hun leven en lager cijfer. Dat extra half uurtje is dus erg belangrijk.”

De #2uurnatuur Challenge 

Om te zorgen dat alle Nederlanders wekelijks de 120 minuten halen start IVN 1 oktober met de #2uurnatuur Challnge. Deelnemers krijgen de hele maand e-mails met daarin verschillende opdrachten. Annemijn van Hilten: “De challenges zijn erg divers; van een fotografie-opdracht, “paddotrips” en lokale wildlife spotten. Doordat de opdrachten laagdrempelg zijn en vaak in zowel natuurgebieden als stadsparken uitgevoerd kunnen worden, kan iedereen meedoen. Ook zijn er wekelijks speciale challenges voor kinderen.” 

De challenge start in de herfst, omdat mensen dan minder snel geneigd zijn om naar buiten te gaan. Terwijl het ook in de donkere maanden belangrijk is je vitamine D binnen te krijgen. Meedoen kan  hier.

Verantwoording onderzoek

IVN heeft onderzoek gedaan om te weten te komen hoeveel tijd mensen in de natuur doorbrengen en of zij op de hoogte zijn van de gezondheidseffecten. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1014 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De steekproef is gehouden onder het NIPObase consumentenpanel. 

 

factsheet herfstcampagne

Deel deze pagina