12 voordelen van modder volgens de pedagogiek Gezondheid

12 voordelen van modder volgens de pedagogiek

Spelen met modder en vies worden is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens heel nuttig. Zeker in een tijd waarin opgroeiende kinderen de wereld om hen heen steeds vaker ontdekken via schermpjes. Heleen van der Veen, Regio Pedagoog bij Humankind Kinderopvang, deelt haar pedagogische visie op ModderDag. Dit zijn de 12 voordelen van modder voor de ontwikkeling van kinderen.

 1. Kinderen ontdekken al spelend de wereld. Tijdens ModderDag ervaren kinderen de natuur echt. Met al hun zintuigen en hun hele lijf.
 2. Kinderen raken bekend met natuurlijke materialen zoals leem, aarde, zand en water.
 3. Door ModderDag vergroten kinderen hun zintuigelijk bewustzijn. Bijvoorbeeld als ze over een blotevoetenpad of door een modderpoel lopen, ervaren zij verschillende soorten ondergronden.
 4. Spelen met modder wakkert het creatieve vermogen van het kind aan. Modder laat zich omvormen naar wat het kind zelf wil, binnen de eigen mogelijkheden. Zo ontdekken ze de mogelijkheden van het materiaal en zichzelf.
 5. Spelenderwijs oefenen kinderen met de grove en de fijne motoriek.
 6. Kinderen verwonderen zichzelf door ontdekkingen te doen en te experimenteren. Wat zelf ontdekt en ervaren wordt, wordt beter onthouden.
 7. Plezier beleven aan de eigen scheppingen geeft een impuls aan het zelfvertrouwen van het kind. Er is geen goed of fout.
 8. Modder zorgt voor samenwerking en samen plezier maken, bijvoorbeeld tijdens het rollenspel bij het bereiden van de heksensoep.
 9. Door uit je comfort zone te gaan, kom je verschillende gevoelens tegen, zoals vies mogen worden mag, durven doen, modder als plezierig materiaal ervaren. Elke positieve ervaring met de natuur brengt het kind dichter bij de natuur.
 10. Buiten liggen de materialen voor het oprapen en kinderen geven er een eigen betekenis aan: stokjes die je vindt worden kaarsjes, lepels of frietjes. Modder kan een taart, soep, bouwwerk of poep zijn. Een steentje wordt de kers op de taart. Deze ervaringen dragen bij aan de creativiteit en taalvaardigheid van kinderen.
 11. Gewoon pret beleven! In alle vrijheid modder ervaren door om de beurt of samen te glijden over een modderbaan.
 12. Het jonge kind voelt met het hele lijf, heerlijk om dan jezelf in te smeren met modder. Tijdens het rollenspel van oudere kinderen wordt modder gebruikt als bijvoorbeeld camouflage of make-up.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat buitenspelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag op 29 juni zetten we het spelen in de natuur op de agenda.

Lees meer over ModderDag

Ontdek meer over

Deel deze pagina