Organisator IVN Klimaatcursus

Organiseer de IVN klimaatcursus

In 2022 start IVN de campagne Klimaateducatie met impact. We zoeken cursusorganisatoren die vanaf juni 2022 de IVN klimaatcursus willen aanbieden. IVN streeft ernaar om in 2022 minimaal 20 klimaatcursussen verdeeld over het hele land aan te bieden. Doe je mee?

Wie zoeken we?

Voor de campagne Klimaateducatie met impact zijn we op zoek naar cursusorganisatoren die affiniteit hebben met het onderwerp klimaat(verandering). We zoeken mensen die het leuk vinden om de cursus te organiseren en samen met ervaren klimaattrainers uit te voeren. Als cursusorganisator ben je een logistieke duizendpoot met organisatietalent die de cursus van A tot Z in goede banen kan leiden. Klinkt dit als iets voor jou? Meld je dan aan!

Over de IVN Klimaatcursus

De IVN Klimaatcursus is afgelopen jaren ontworpen om de kennis en het bewustzijn vergroten over klimaatverandering en deelnemers te inspireren in wat zij zelf kunnen doen voor het klimaat. Cursisten sluiten de cursus af met een persoonlijk klimaatactieplan. Als cursusorganisator werk je bij voorkeur in een team van 2 of 3 personen. Je verzorgt een aantal lesmodules zelf en zorgt voor de werving en begeleiding van de cursisten. Voor een aantal inhoudelijke lessen zijn ervaren klimaattrainers beschikbaar.

Jouw inzet

De cursus bestaat uit twaalf lesmodules, vaak verdeeld over 6 of 8 avonden. Als cursusorganisator ben je verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering de hele cursusreeks. Je prikt data, regelt de locatie en stemt af met IVN landelijk en de betrokken trainers.

Alle lessen zijn vooraf ontwikkeld. Als cursusorganisator maak je gebruik van deze bestaande lessen en lesopbouw. Je mag tijdens het lesgeven uiteraard een persoonlijke draai aan deze lessen geven. Voor deze cursus hoef je geen klimaatexpert te zijn, voor een deel van de inhoudelijke lessen, over klimaatverandering en storytelling, staat de IVN trainerspool voor je klaar.  Als organisator geef jij of iemand uit je cursus team de introducties, klimaatexcursies en de module klimaatactieplan.
Organiserende IVN afdelingen betalen een vast bedrag van 750 Euro. Voor maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk die de klimaatcursus met ondersteuning van IVN wilt aanbieden rekenen we een vast bedrag van 1500 Euro. Overweeg je om de cursus als organisatie buiten IVN te organiseren? Denk er dan over na om de cursus samen met en onder de vlag van een lokale IVN-afdeling te organiseren. Dan kunnen jullie samen op het gereduceerde IVN tarief. Dit is een deel van de deelnemersbijdragen die je via cursisten binnen krijgt. Je kunt rekenen op ruime ondersteuning tijdens de opzet door IVN landelijk en tijdens de uitvoering door de IVN klimaattrainerspool.

Wat vragen wij van jou?

 • Je verzorgt in 2022 een klimaatcursus bij jou in de buurt of online. Je bent (mits je alles alleen doet als cursusorganisator gedurende 3 maanden ongeveer 100 uur hiermee bezig. (werving, afstemming, logistiek, uitvoering). Bij voorkeur pak je deze klus als team op en verdeel je het werk en de verantwoordelijkheid.

 • Tijdens de cursus ben je het vaste aanspreekpunt en gezicht voor de cursisten.
 • Je maakt gebruik van de beschikbare handleidingen, lesmaterialen en schakelt klimaattrainers uit onze landelijke pool in. Bij het organiseren van een online klimaatcursus kun je rekenen op technische ondersteuning.
 • De startdatum van je cursus ligt in 2022.
 • Je neemt deel aan de train-de-trainer voor cursusorganisatoren op 21 april. (Deze dag inclusief verzorging en reiskosten is gratis)
 • Je bent beschikbaar voor een korte online kennismaking op 12 januari 2022. (15-17 uur)
 • Jij en jouw cursusteamleden worden in 2022 lid van IVN. Indien je nog geen IVN lid bent, krijg je dit lidmaatschap vergoedt.

Wat bieden we?

 • Train-the trainersdag en reiskostenvergoeding op 21 april.

 • Coaching en begeleiding op maat door IVN projectleider en IVN cursushuis.

 • Beschikbare organisatiehandleiding, docentenhandleidingen en lesmaterialen met sprekersnotities.
 • Vrijblijvend kennismakingsgesprek op 12 januari (online).
 • Gratis lidmaatschap als je nog geen IVN lid bent.

Overweeg je om de IVN klimaatcursus te organiseren? Laat het ons weten via dit formulier: https://www.ivn.nl/klimaateducatie-met-impact/heb-je-een-vraag-aan-ons en houd 12 januari en 21 april alvast vrij in je agenda.