Groen om te doen
Biodiversiteit
donderdag09apr2020

Doe-tip: Tegel eruit, planten erin!

Het grootste natuurgebied van Nederland? Dat zijn al onze tuinen bij elkaar opgeteld. Tijdens de Week van de Groene Tuin helpt heel Nederland mee om dit gebied weer een stukje groener te krijgen. Je kunt klein beginnen om je tuin te vergroenen, al door één tegel eruit te halen en er bloemzaad in te planten. Hartstikke fijn voor de wilde bij!

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Minder tegels in tuinen en straten en meer ruimte voor levend groen is belangrijk. Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, zorgt voor biodiversiteit en is een woonplek voor kleine dieren en insecten. En groen is goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Wel zo belangrijk in deze tijd! 

Tegel eruit, planten erin!

Accepteer cookies

Wat heb je nodig?

  • Een schep(je)
  • Biologische tuinaarde of potgrond
  • Wilde bloemenzaadjes

Tip: je kunt gerust ‘oude’ potgrond uit je potten van vorig jaar gebruiken als je niets in huis hebt. Wilde bloemen doen het op elke grondsoort. Dat is ook nog eens lekker duurzaam!

Zo maak je het:

Kies een stenige plek uit waar jij over een aantal weken de bijen wilt horen zoemen. Zet je schep tussen de stenen om ze eruit te wippen. Kijk goed naar de ondergrond, waarschijnlijk ligt hier zand. Schep ongeveer 5-10cm zand weg. Vul het gat met aarde en meng het een klein beetje door de ondergrond heen. Strooi de zaadjes uit en bedek deze met een dun laagje aarde. Geef tot slot de zaadjes water. Et Voilà! Samen maken we Nederland een stukje groener!

Week van de Groene Tuin

De Week van de Groene Tuin start op dinsdag 7 april en eindigt op Tweede Paasdag 13 april. Met dit initiatief willen Stichting Steenbreek en NL Greenlabel de lentekriebels bij de inwoners aanwakkeren om hun tuin te vergroenen. IVN is ook partner van deze campagne. Het mooie weer komt er weer aan en mensen willen graag naar buiten, zeker in deze periode waarin binnenblijven wordt geadviseerd. Mensen die een tuin en/of balkon hebben, geven we een extra stimulans om nu de tuin / balkon aan te pakken en te vergroenen. Bekijk alle tips van Operatie Steenbreek.

Zaadbom bijenmixZaadbommen maken

Help de Bij! Dit bloemen zaadmengsel bestaat uit 30 soorten bloemen. Waaronder de Nigella, Anthemis en Echium. Welke er hiervan exact in je zaadbom zitten blijft een verrassing. 

Bestel voor €2,50


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.