Bijen

Doe-tip: Insectenhotel maken

Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een beschutte plek te hebben. Een insecten hotel is daar ideaal voor en makkelijk om zelf te maken.

 

Zelf een insectenhotel maken

Een insectenhotel maken is niet zo moeilijk. Je kunt jouw hotel op verschillende manieren inrichten. Zo kan je bijvoorbeeld een speciale vlinderkamer maken, holle stengels gebruiken om een bijenhotel te maken of dennenappels in jouw insectenhotel leggen om een schuilplaats te maken voor het lieveheersbeestje. In de handleiding staat welk materiaal geschikt is voor welke insectensoort. Aan jou de keuze!

Handleiding Insectenhotel

Download de handleiding

Waarom een insectenhotel maken?

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd. Bijen zijn ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

De grootste bedreiging voor de wilde bij is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit zijn directe gevolgen van de intensieve grootschalige landbouw, verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Heggen, bosjes en houtwallen zijn grotendeels verdwenen en daarmee ook veel nestplaatsen van de bij. IVN komt in actie voor de wilde bij met het project Nederland Zoemt. En dat is hard nodig!

Wist je dat insectenhotels ook geschikt zijn voor op het balkon? Insecten kunnen hoger vliegen dan mensen vaak denken. Jouw balkon kan daarom het perfecte schuilplekje worden voor een wilde bij of lieveheersbeestje. Zet wat bloembakken neer met wilde bloemen om de hotelgasten aan te trekken.

 

Tips voor het ophangen van jouw insecten- of bijenhotel

  1. Kies voor een zonnige en beschutte locatie bij het plaatsen van je insectenkast, bij voorkeur een plek zonder wind.
  2. Kies voor een insectenhotel met een aflopend dakje dat iets uitsteekt, zodat de insecten beschut zijn tegen de regen.
  3. Hang het insectenhotel tot wel 2 meter hoog op.
  4. Ga voor een bloemrijke omgeving om de aantrekkingskracht van je insectenhotel te vergroten. Moestuin tips voor meer bijen

 

Bijen zoekkaart

Wil je weten welke wilde bijen er in jouw insectenhotel verblijven? Gebruik de Zoekkaart Wilde Bijen met de 20 meest voorkomende bijensoorten in Nederland – te koop in de IVN webwinkel.

Wil je meer groene doe-tips?

Bekijk alle tips

Ontdek meer over

Deel deze pagina