Groen om te doen
Bloemen & Planten
vrijdag14aug2020

Doe-tip: haal de judaspenning in huis

De judaspenning is een bijzonder plantje dat twee jaar groeit. Maar, ondanks dat het plantje maar twee jaar leeft, kan je er veel langer plezier van hebben. Wist je dat je er namelijk een heel mooi droogboeket van kan maken? 

De levensloop van de Judaspenninggotd

De Judaspenning is een tweejarig plantje dat verandert van een groene nietszeggende plant in het eerste jaar, tot een prachtig bloeiende plant met witte of paarse bloemen in het tweede jaar. Na de bloei is het korte leven van deze plant al snel voorbij en zie je opvallende platte schijven ontstaan met zaden erin die een beetje op penningen (munten) lijken. Veel mensen zullen het jammer vinden dat de plant haar beste tijd gehad heeft, en zullen het plantje verwijderen uit de tuin. Maar geef de Judaspenning nog wat tijd! Want als het plantje eenmaal droogt in de zon, worden de schijven doorzichtig zilverachtig-wit en is het een prachtige verschijning die niet misstaat in je woonkamer.

Judaspenning als decoratiegotd

Wanneer de Judaspenning van kleur is veranderd, van groen naar bruin en later zilverachtig wit, kan je het plantje uit je tuin halen en de zaadjes (penningen) uit de schijven verwijderen. Dit doe je door voorzichtig met je vingers in tegenovergestelde richting over de schijven te wrijfen. De buitenste laagjes komen dan los van elkaar en de zaadjes vallen er dan gemakkelijk uit. Zo houd je alleen de mooie lichtdoorlatende schijven over. 

De zaadjes kun je in juli-september weer te zaaien. De droogplant kan je nu een mooi plekje geven in je huis! 

gotd

De insecten zijn je dankbaar

Door de zaadjes te zaaien krijg je weer nieuwe Judaspenningen plantjes in je tuin. Je kunt niet alleen de mooie paarse bloemen genieten, maar ook van de vlinders en bijen in je tuin. Deze insecten zijn namelijk maar al te blij met deze plant. 

Veel plezier!