Gelderland
Recreatie
Vanaf
donderdag10mrt202213:00

Word Gastheer van het Landschap in Hattem en Heerde

De inschrijving voor IVN Gastheer van het Landschap in Hattem en Heerde is gesloten. 

Als je meer kunt vertellen over wat er allemaal te beleven is in de omgeving, dan komen jouw gasten graag terug! Want Hattem en Heerde hebben niet alleen mooie bossen, maar ook prachtige heidevelden, landgoederen, uiterwaarden, allerlei wild om te spotten, en nog veel meer. De natuur is een belangrijke trekpleister voor gasten als ze hun verblijf kiezen, en als recreatieondernemer kun je daar gebruik van maken. Door meer te weten over de natuur en de rijke cultuurhistorie, kun je jouw gasten beter vertellen wat er allemaal te ontdekken is. Zo verrijk je hun verblijf, en beleven ze het Veluwse landschap optimaal!

Maak het verblijf van jouw gasten nóg aantrekkelijker

Ben jij horeca- of recreatieondernemer in Hattem en Heerde en omgeving, en wil je meer weten over het prachtige landschap van jouw omgeving? Volg dan het IVN Gastheer van het Landschap programma dat start op 10 maart 2022!

In het programma verdiep je je samen met andere recreatieondernemers in de thema’s natuur, cultuurhistorie en recreatie. Tijdens de cursus krijg je tips en ideeën om jouw gasten te informeren over wat er allemaal te doen is in de natuur van Hattem en Heerde. Je leert over de mooiste hotspots in de natuur en krijgt inspiratie hoe je als ondernemer deze natuurbeleving kunt overbrengen op jouw gasten. Zo verrijk je het verblijf van jouw gasten, en maak je hun bezoek aan Hattem en Heerde aantrekkelijker. Ook ga je aan de slag met de doelgroep dagjesmensen die uit de buurt komen. Welke recreatief aanbod kan er bijvoorbeeld ontwikkelt worden voor inwoners buiten het hoogseizoen?

Het programma bestaat uit drie cursusdagen (middag), een excursie dag en een terugkomdag. Omdat je het programma volgt in een groep met andere recreatieondernemers uit de omgeving, versterk je meteen jouw eigen netwerk. De cursusdagen zijn altijd op een fraaie natuurlocatie ergens in de gemeente Hattem of Heerde, waarbij we presentaties afwisselen met interessante excursies en actieve workshops. Na het afronden van het programma mag je je als ondernemer profileren als Gastheer of -vrouw van het Landschap met een bijbehorend certificaat en gevelbordje. Eerder opgeleide Gastheren en –vrouwen hebben na de cursus samen bijvoorbeeld beleefweken en trektochten ontwikkeld.

Kosten en inhoud

De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van Veluwe op 1. Deelname aan het programma Gastheer van het Landschap kost daardoor slechts €150 per persoon (normaal €250).

Dit is inclusief:

  • Drie cursusdagen (middagen) met koffie/thee en iets lekkers
  • Een excursie dag, inclusief lunch en feestelijke afsluiting van het programma
  • Goodybag met lesmateriaal en Veluwse zoekkaarten voor gezinnen
  • Officieel certificaat van deelname*
  • Gevelbordje Gastheer of –vrouw van het Landschap*
  • Inspirerende terugkomdag

*Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en gevelbordje Gastheer of –vrouw van het Landschap is aanwezigheid op 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.

Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan het programma. Aanmelden kan tot en met 25 januari 2022. Voor het programma geldt vol=vol, dus meld je snel aan via:

Voor wie?

Het programma is geschikt voor alle horeca- en recreatieve ondernemers uit Heerde en omgeving, zoals hotels, (mini)campings, vakantieparken, bed en breakfasts, restaurants, musea, etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Steun vanuit Veluwe op 1

Het programma Gastheer van het Landschap wordt georganiseerd door IVN Gelderland, in opdracht van Veluwe op 1, in het kader van de Veluwe Agenda 2030, met als doelstelling het verbeteren van de biodiversiteit, verduurzamen van toerisme op de Veluwe, het versterken van de natuurbeleving en leefbaarheid.

Programma & data:

Donderdag 10 maart (van 13.00 tot 17.00 uur)
Thema ontstaan van het landschap: Historie over ontstaan van het landschap van de Veluwe. Interessante presentatie en korte excursie over het erfgoed en de cultuurhistorie van Hattem, Heerde en omgeving de Veluwe.

Donderdag 17 maart (van 13.00 tot 17.00 uur)
Thema flora en fauna: Welke planten en dieren leven er in Hattem en Heerde en de Veluwe in het algemeen, wat is de big 5? Welke tips kun je gasten geven over het wild op de Veluwe? Wat zijn de hotspots van natuurgebieden in jouw omgeving, tips voor leuke natuuruitjes?

Donderdag 31 maart (van 13.00 tot 17.00 uur)
Thema recreatie & toerisme: Welke toeristen en recreanten komen naar Hattem en Heerde en omgeving? Hoe kun je natuurbeleving meer inzetten in jouw bedrijf? En hoe kun je jouw gasten nóg beter bereiken met een goed verhaal over de natuur rond jouw bedrijf?

Donderdag 7 april (hele dag, excursie)
Thema zien & beleven: Op deze dag gaan we op excursie naar een aantal mooie natuurgebieden van Hattem en Heerde, waarbij je jouw eigen omgeving op een andere manier leert kennen. We gaan op pad en genieten een heerlijke lunch met de groep ondernemers op een mooie locatie.

Terugkomdag (datum in overleg gepland, najaar 2022)
Ongeveer een half jaar na de laatste cursusdag is er een terugkomdag, waarop je als opgeleide gastheren en -vrouwen bij elkaar komt en aan de slag gaat met het bedenken van natuurarrangementen- en activiteiten. Centraal staat hoe jij als ondernemer het thema natuur & landschap nóg meer beleefbaar kunt maken richting jouw gasten.

Enthousiast geworden? Meld je snel aan!
 

Volledig Coronaproof

Uiteraard is het programma coronaproof en worden de bijeenkomsten aangepast aan de dan heersende maatregelen. Waar kan, zijn de bijeenkomsten fysiek in een ruime en goed geventileerde ruimte. Als nodig, worden de theoriegedeelten online gegeven, aangevuld met buitenexcursies in kleine groepjes. We communiceren hier ca. 2 weken voorafgaand aan de cursusdata over.

Meer informatie

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Gelderland in samenwerking met lokale organisaties. Neem voor meer informatie contact op met IVN Gelderland, Mirjam Koedoot (m.koedoot@ivn.nl) of 026 351 2927 of neem eens een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl.

Algemene informatie

donderdag 10 maart 2022 - 13:00 tot 17:00
donderdag 17 maart 2022 - 13:00 tot 17:00
donderdag 31 maart 2022 - 13:00 tot 17:00
donderdag 7 april 2022 - 09:00 tot 17:00
Contactpersoon: