Over de film en de lessen

Over de film
DE SCHOOLTUIN is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen.

Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.  Je kunt de film hier aanvragen.

Over het lesmateriaal
IVN vindt het belangrijk dat kinderen zien waar hun eten vandaan komt, hoe alles groeit en bloeit en wat ervoor nodig is om groenten en kruiden  uit de moestuin ook echt te kunnen oogsten. Sommige scholen hebben een eigen moestuin, sommige scholen willen gewoon aan de slag met voedseleducatie. Daarom heeft IVN het lespakket De schooltuin: een jaar rond met je handen in de grond ontwikkeld voor groep 4 tot en met 6 van het basisonderwijs. Het materiaal kan ook in de BSO gebruikt worden. 

Het lespakket bestaat uit zes lessen met tien bijbehorende clips, die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten. Maar ook ingaan op het belang van bodem en dieren in de moestuin. Je kunt de lessen los geven of in serie. Iedereen mag gratis gebruik maken van het materiaal. Het is dus niet alleen leuk voor scholen, maar voor iedereen die aan de slag gaat of wil gaan met moestuinieren.

Download het lespakket