Cursussen
Biodiversiteit
Vanaf
donderdag27sep201809:00

Laat jouw gemeente zoemen

Cursus bijvriendelijk groenonderhoud voor gemeenten

Ben jij betrokken bij het groenbeleid van jouw gemeente en wil je dat graag bijvriendelijk uitvoeren? In deze praktijkgerichte cursus leer je hoe je dat aanpakt. Jij kunt in jouw gemeente een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van bijen.

Het doel van de cursus ‘Laat jouw gemeente zoemen’ is het helpen van wilde bijen in Nederland. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en de natuur. 
Gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van wilde bijen door het creëren van voedsel- en nestelgelegenheid. Hoe je dat aanpakt, leer je in deze cursus.
Na het volgen van deze cursus kun je beter bijdragen aan de doelen die jouw gemeente heeft op het vlak van biodiversiteit en burgerparticipatie.

Inhoud

In de cursus komen alle aspecten van bijvriendelijk beheer aan bod. De groene kant is de basis: welke planten kies je, hoe creëer je nestelgelegenheid en hoe werkt het onderhoud. Daarna behandelen we de beleidsmatige kant: de kosten-batenanalyse, de aanpassingen in het bestek en de aanbesteding. Je leert hoe je inwoners betrekt en hoe je samenwerkt met vrijwilligersgroepen. Door het uitwisselen van ervaringen met collega’s leer je van elkaars ‘best practices’. Als rode draad door de cursus lopen jouw dromen en wensen voor je gemeente, en hoe je die kunt vertalen naar de praktijk. 

Voor wie?

Als je betrokken bent bij het groenbeleid en -beheer in jouw gemeente, is deze cursus geschikt voor jou. Je functie kan zijn beleidsmedewerker, clustermanager, beheerder, teamleider, stadsecoloog, projectleider, adviseur of assetmanager. De cursus is ook interessant voor medewerkers van provincies en waterschappen die over bermbeheer gaan.

Docenten

De cursus is ontwikkeld in samenwerking met Sonne Copijn van Bee-foundation. De cursussen worden gegeven door de volgende docenten:

Cursusdata en -locatie

De cursus bestaat uit twee dagdelen in najaar 2018 plus een excursie in voorjaar 2019. In elke provincie van Nederland vindt een cursus plaats. De cursusdata staan op het inschrijfformulier. De cursuslocatie staat ook op het inschrijfformulier of wordt toegestuurd zodra deze bekend is.

Kosten

Deelname aan de cursus kost € 295,- inclusief de cursusreader.

Inschrijven

Schrijf je via het inschrijfformulier voor de provincie waarin jouw gemeente ligt. Je ontvangt na inschrijving per e-mail een inschrijfbevestiging en de factuur. Door betaling van de factuur bevestig je je deelname aan de cursus.

Inschrijven cursus Drenthe

Inschrijven cursus Flevoland

Inschrijven cursus Friesland

Inschrijven cursus Gelderland

Inschrijven cursus Groningen (afgelast)

Inschrijven cursus Limburg 

Inschrijven cursus Noord-Brabant

Inschrijven cursus Noord-Holland

Inschrijven cursus Overijssel

Inschrijven cursus Utrecht

Inschrijven cursus Zeeland - inschrijven niet meer mogelijk

Inschrijven cursus Zuid-Holland
 

Ben je vrijwilliger?

Werk je niet bij de gemeente maar ben je een vrijwilliger? Kijk dan op de pagina Laat jouw buurt zoemen.

Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact op met Titia Blanksma (Projectleider Cursussen IVN) via t.blanksma@ivn.nl

Nederland Zoemt

Deze cursus wordt georganiseerd in het kader van het project Nederland Zoemt.
Nederland Zoemt heeft al meer dan 20 gemeenten uitgeroepen tot Bijvriendelijke gemeente. Wil jij je gemeente ook als Bijvriendelijke gemeente laten erkennen? Lees meer informatie op deze pagina of meld je gemeente direct aan via het aanmeldformulier
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNLNaturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Nederland zoemt logo

NPL logo

Algemene informatie

dinsdag 28 augustus 2018 - 09:00
Extra Informatie: 

De cursus vindt plaats in het najaar van 2018. Kijk voor de cursusdata op het inschrijfformulier voor jouw provincie.

Contactpersoon: