IVN Kind & Natuur tweedaagse
Kind & Natuur
woensdag02okt2019

Weer of geen weer, Claire Warden ziet kinderen het liefst de hele dag buiten

Claire Warden is expert op het gebied van ‘Nature pedagogy’, oftewel natuurgerichte pedagogiek. Wat is hiervan de bedoeling? Kinderen moeten ondergedompeld worden in de natuur.

Door direct in contact te komen met natuur, krijgen kinderen de mogelijkheid om te leren mét de natuur en niet alleen over de natuur. Vanuit deze visie heeft ze in 2006 het eerste ‘natuur kinderdagverblijf’ opgericht in Schotland. De kinderen in dit kinderdagverblijf besteden niet alleen maar liefst 80% van hun tijd buiten, maar natuur speelt een belangrijke rol in alles wat ze doen. Het vormt een basis waar bij elk leermoment aan teruggekoppeld kan worden, ook binnen of op een andere locatie. 

Kinderen spenderen bijna de hele dag buiten, weer of geen weer. Zoals op de website van de natuur kinderopvang Auchlone staat: “We klimmen in bomen, liggen in plassen, kinderen maken elke dag brood en ander eten. Door buiten te zitten bij de vuurplaats en houtskool te maken, leren we hen over hitte en temperaturen, oxidatie en nog veel meer. Op deze manier inspireren en interesseren we jonge kinderen over veel ‘school’ onderwerpen. Door te leren in de natuur blijft het hun hele leven bij” 

Tijdens de IVN conferentie Kind & Natuur op 22 november 2019 zal Claire ons meenemen naar de pedagogische waarden van het bos. Bekijk onderstaande video om al een korte sneak preview te krijgen van Claire's visie op pedagogiek.

Wil jij meer weten over deze nieuwe manier van kinderopvang en connectie met de natuur? Claire Warden is één van de keynote sprekers 22 november 2019 tijdens de IVN conferentie Kind & Natuur, waar je de mogelijkheid krijgt om met haar in gesprek te gaan tijdens de salons. 

Lees meer over de conferentie en meld je aan!