Over Nationale Buitenlesdag

De Nationale Buitenlesdag van 7 april wordt verplaatst naar het begin van het nieuwe schooljaar. Wij, Jantje Beton en IVN Natuureducatie, nemen deze beslissing uit respect voor alle maatregelen die nu nodig zijn om het coronavirus te bestrijden. We maken zo snel mogelijk de nieuwe datum bekend. Aanmelden voor de Buitenlesdag in het najaar kan nog steeds via www.buitenlesdag.nl

 

Onderwijsdoelen scoor je buiten! Meer dan 2.700 scholen geven op 7 april buitenles. De frisse lucht en beweging zorgen ervoor dat kinderen beter presteren! Beestjes zoeken, optellen met sprongen of een geschiedenisrace, alle vakken zijn geschikt voor een buitenles. Doe je ook mee?

Op Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! In 2019 deden 2700 scholen mee. Meld je aan en ontvang gratis de Buitenlesbundel, vol met uitgewerkte lessen en lesideeën. Je doet als school al mee aan de Nationale Buitenlesdag als je minimaal één les aan één klas buiten geeft. 

Aanmelden Nationale Buitenlesdag 2020

Buiten leer je meer!

Met meer sport en spel en een beter lichaamsbesef presteren kinderen cognitief beter, zo blijkt uit onderzoek. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas, ze zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

In 2017 toonde DUO aan dat zowel leerkrachten als leerlingen vaker buiten les willen. Volgens leerkrachten is de ideale verhouding voor leerlingen 75% binnenles en 25% buitenles. In werkelijkheid ligt de verhouding gemiddeld op 99,5% binnen en 0,5% buiten. Verder zou maar liefst tweederde van alle leerkrachten vaker buiten les willen geven. Het grootste knelpunt hierbij blijkt het gebrek aan buitenlesmateriaal.

Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, hebben IVN en Jantje Beton, de partners achter de Nationale Buitenlesdag, samen met leerkrachten buitenlessen ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Deelnemers aan de Nationale Buitenlesdag krijgen direct toegang tot de online databank met meer dan 70 lessen.

IVN en Nationale Buitenlesdag

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Ook op het schoolplein, bijvoorbeeld met Nationale Buitenlesdag. Zo ontdekken ze zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind en goed voor de natuur.