Over Nationale Buitenlesdag

Buitenles is gezond! Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april. Doe jij ook mee?

Op Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! In 2020 deden meer dan 3000 scholen mee. Meld je aan en ga direct aan de slag met lessen uit de online databank. Je doet als school al mee aan de Nationale Buitenlesdag als je minimaal één les aan één klas buiten geeft. 

Aanmelden Nationale Buitenlesdag 2021

Buiten leer je meer!

Met meer sport en spel en een beter lichaamsbesef presteren kinderen cognitief beter, zo blijkt uit onderzoek. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas, ze zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

In 2017 toonde DUO aan dat zowel leerkrachten als leerlingen vaker buiten les willen. Volgens leerkrachten is de ideale verhouding voor leerlingen 75% binnenles en 25% buitenles. In werkelijkheid ligt de verhouding gemiddeld op 99,5% binnen en 0,5% buiten. Verder zou maar liefst tweederde van alle leerkrachten vaker buiten les willen geven. Het grootste knelpunt hierbij blijkt het gebrek aan buitenlesmateriaal.

Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, hebben IVN en Jantje Beton, de partners achter de Nationale Buitenlesdag, samen met leerkrachten buitenlessen ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Deelnemers aan de Nationale Buitenlesdag krijgen direct toegang tot de online databank met meer dan 70 lessen.

Voortgezet onderwijs

Ook als school in het voortgezet onderwijs kan je mee doen aan de Buitenlesdag. Ontdek de voordelen van lessen in de buitenlucht: de frisse lucht en inspirerende omgeving zorgen direct voor een meer ontspannen sfeer, meer aandacht en bovendien plezier bij de leerlingen. Haal inspiratie uit de databank vol met lessen uit het primair onderwijs, of maak gebruik van de lessen ontwikkeld voor de Bosatlas van de Duurzaamheid. Lees meer over buitenles in het voortgezet onderwijs.

IVN en Nationale Buitenlesdag

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Ook op het schoolplein, bijvoorbeeld met Nationale Buitenlesdag. Zo ontdekken ze zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind en goed voor de natuur.