Winter plantenjacht

Zoetermeer 31 december 2023

Ook dit jaar is een groep van natuurliefhebbers in Zoetermeer met elkaar op pad gegaan voor de Eindejaars Plantenjacht.

Voor de 10e keer alweer organiseert FLORON midden in de winter deze plantenjacht. Vanaf Kerst tot 3 januari kun je op zoek gaan naar bloeiende planten. Daarmee helpen alle vrijwilligers inzicht te krijgen in welke plantensoorten bloeiend het winterweer doorstaan.

Dit kun je alleen doen en in een groep. De plantenwerkgroep van KNNV Zoetermeer organiseerde dit jaar een groepswandeling in Noordhove en Oosterheem. Rondom de Zegwaartseweg zijn vier groepen in elke windrichting gelopen en hebben een uur lang in een vierkant gezocht naar bloeiende planten. Dat zijn wilde planten in bermen en langs dijkjes (niet in tuinen).

Afgelopen vrijdag 29 december ontdekten deze speurders heel wat winterbloeiers! Vaak bescheiden en met kleine bloemetjes, maar toch herkenbaar. Een greep uit de ruim 30 soorten die zijn aangetroffen: ereprijs, kruiskruid, streepzaad, paardenbloem, witte en paarse dovenetel, duizendblad en rode klaver.

       En 1 groep trof een vroege speenkruid aan.

 

FLORON coördineert het onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland. Met inventarisatieprojecten wordt ontdekt waar ze voorkomen en hoe het met ze gaat.

 

Deel deze pagina