Natuur en Ouderen oud

 

Doelstelling

Ouderen in contact brengen met de natuur.

De IVN Natuurkoffer

Door middel van de Natuurkoffer  worden ouderen in verzorgingstehuizen e.d. in de gelegenheid gesteld de natuur te beleven zonder de deur uit te gaan.
De koffer zit boordevol ideeën om ouderen die moeilijk zelf de natuur in kunnen gaan, een “groen uitje” te geven. Er is een koffer voor de lente, zomer, herfst en winter. Hij is gemaakt om ouderen, vooral ook dementerenden, te stimuleren hun zintuigen te prikkelen: de geur van dennennaalden, het zien van mooie natuurbeelden, het voelen van takken en bladeren en het proeven van bijvoorbeeld zelf gemaakte bramenjam. De natuur biedt aanknopingspunten over en herinneringen aan vroeger.
Op de Natuurkoffer is ieder seizoen terug te vinden in de vorm van een afbeelding. Voor de winter een roodborstje, voor de lente appelbloesem, de zomer is vertegenwoordigd door een kijkje op het strand  met een strakblauwe lucht en natuurlijk de herfst door paddenstoelen.

Op pad

Al heel wat keren zijn leden van de werkgroep al op stap geweest. Het is verrassend te merken hoeveel welbevinden deze bezoeken oproepen. ‘s Winters wordt er anijsmelk of chocolademelk gedronken en kan er bijvoorbeeld een grote stronk boerenkool bewonderd worden. Het voorjaar biedt ook veel mogelijkheden, zoals kiemende bonen laten zien en die achterlaten evenals een pot met kikkerdril. De ouderen kunnen dan zien hoe zich dat allemaal verder gaat ontwikkelen. Veel aandacht wordt er besteed aan het ophalen van herinneringen aan vroeger. Dementerende ouderen zie je dan helemaal opleven.

Voor meer informatie:

Mariëlle de Jong
M: 06-41130101